Hlavní obsah

Tři kroky k prevenci proti plísni

Právo, Karolina Černá

Výpary z vaření, vlhkost při sušení prádla i z koupelny a pobyt několika lidí v malém prostoru zvyšují vlhkost. Na stěnách se objeví skvrny signalizující plíseň. Pomůže správné větrání i nátěr stěn.

Foto: HELSKE

Přirozenou cirkulaci vzduchu i přes stěny umožňuje paropropustná tenkostěnná omítka Nano Coat Home. Omezuje kondenzaci par na stěnách a díky příměsi nanomateriálu znemožňuje šíření plísní a bakterií.

Článek

Hlavně u starých domů a chalup, kam se na léto přesouváme, je častým problémem špatná izolace stěn a základů od spodní vody.

V případě konstrukčních nedostatků, jakými jsou třeba tepelné mosty, je náprava složitá, finančně náročná a řeší ji odborníci. S povrchovou plísní si ale poradíme sami.

Větrejte vždy intenzivně

Jak postupovat v příliš vlhkých domácnostech? Při vaření přikrýváme hrnce pokličkou a vaříme se zapnutou digestoří. Prádlo sušíme venku nebo v dobře větrané místnosti. Větráme v kuchyni a v koupelně, kde je obvykle nejvyšší vlhkost.

Jan Lemberka ze společnosti Geus okna připomíná, že důležité je pravidelné větrání celého interiéru. Podle něj není vhodné využívat mikroventilaci, nebo mít dlouhodobě pootevřená okna. „Ideální je intenzivní větrání. Stačí zotvírat všechna okna třeba na pět minut několikrát denně,“ radí.

Foto: Dafe-Plast

Podle normy by se za hodinu měla vyměnit aspoň 1/3 až 1/2 objemu vzduchu v dané místnosti. Manipulaci s oknem usnadní kvalitní kování.

Měřte vlhkost vzduchu

Inteligentní meteostanice měří vlhkost i vnitřní teplotu, koncentraci CO2 a míru hluku v místnosti. Komunikovat s ní můžeme přes smartphone, průběžně sledujeme míru vlhkosti, její vývoj v čase a následně zhodnotíme dopad přijatých opatření.

Foto: Netatmo

Inteligentní meteostanice měří vlhkost, vnitřní teplotu, koncentraci CO2 a míru hluku v místnosti.

Pokud přesáhne míra vlhkosti 60 %, obdrží uživatel na smartphone upozornění, které mu umožní jednat (instalovat dvojitá okna, mechanický ventilátor apod.), a obnovit tak zdravou míru vlhkosti uvnitř bytu či domu.

Využijte fungicidní nátěry

Věnujeme pozornost povrchu v interiéru, abychom zabránili vzniku tepelných mostů a naopak umožnili přirozenou cirkulaci vzduchu i přes stěny.

Jednou z cest, jak toho dosáhnout, je paropropustná termoizolační omítka ─ ač vodní páry stěnou propustí, teplo naopak udrží uvnitř.

Zbavte se vlhkosti a plísně v domě

Tipy a trendy

„Vhodně zvolená kombinace fasády a interiérové omítky tak může nejen zabránit vzniku plísní, ale vede také ke snížení nákladů na vytápění,“ vysvětluje Štefan Karabáč, provozní ředitel Helske Energy Save.

Foto: Primalex

Mykostop je speciální otěruvzdorný nátěr s velmi dobrou kryvostí a vysokou bělostí. Navíc obsahuje účinné fungicidní látky, které likvidují plísně a současně mají preventivní protiplísňový charakter.

Na povrchové plísně zabírají prostředky ve spreji.

„Důležité je odstraňování plísní pouze tzv. mokrou cestou, aby nedocházelo k jejich dalšímu šíření v prostoru interiéru. Žádné produkty proti plísním nejsou všemocné. Pokud je příčina plísně opravdu intenzivní, její tvorba se bude opakovat,“ prozrazuje Karel Lupinski z firmy Primalex s tím, že použitím prostředků s fungicidními účinky se frekvence vzniku povrchových plísní prodlouží.

Foto: Primalex

Mykostop čistič ve spreji slouží k okamžitému odstranění biologických nečistot, jako jsou řasy, plísně a houby, v interiéru a případně i exteriéru.

Anketa

Trpí vaše domácnost plísněmi?
Ano, bohužel neustále. Na chvíli se toho zbavíme a pak se to vrátí.
73,4 %
Měli jsme s tím problém, ale už máme pokoj.
14 %
Nějak si nevybavuji, jestli nás to někdy zlobilo.
3,4 %
Ne, s plísněmi naštěstí zkušenosti nemáme.
9,2 %
Celkem hlasovalo 586 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám