Hlavní obsah

Malebný venkovský dům Anne Hathawayové blízko Stratfordu nad Avonou je k mání za 76 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli oficiální název tohoto malebného sídla poblíž Stratfordu nad Avonou zní Luddington Manor, málokdo mu řekne jinak než dům Anne Hathawayové. Znalci pak podle lokality už jistě tuší, že se stavením je spojena nikoli americká herečka, ale manželka Williama Shakespeara. Sídlo je v současné době k mání, a to v přepočtu za zhruba 76 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

V tomto sídle měli žít příbuzní manželky Williama Shakespeara. Proto se mu někdy pro zjednodušení říká dům Anne Hathawayové.

Článek

Luddington Manor, venkovský dům, který stojí v anglickém hrabství Warwickshire, má poměrně dlouhou historii a je hned nadvakrát spojen s Williamem Shakespearem.

Podle některých historických map totiž stojí na místě kostela Všech svatých, ve kterém se podle webových stránek vesnice Luddington slavný Alžbětinec možná oženil s Anne Hathawayovou.

Web House and Garden pak dodává, že druhým pojítkem ke slavnému dramatikovi může být skutečnost, že v letech 1706 až 1775 měli sídlo, jehož počátky sahají do 16. století, obývat příbuzní Shakespearovy choti (připomeňme si, že se William Shakespeare narodil v roce 1564 a do svazku manželského vstoupil v roce 1582).

Ranč, jenž patřil Patricku Swayzemu, je k mání. I s dvojicí kachen jménem Baby a Johnny

Jak bydlí VIP

V každém případě prošlo původní stavení několika úpravami, a to v georgiánském i viktoriánském slohu. V současné době, kdy je zapsáno na seznamu chráněných památek, je sice plně moderně vybaveno, ovšem zařízení je převážně v historickém duchu. Během poslední rekonstrukce v letech 2017 a 2018 pak musel být vnější vzhled stavby zachován.

Hlavní dům má čelní georgiánskou fasádu z červených cihel zdobenou viktoriánskými arkýřovými okny a břidlicovou střechu. Na zadní straně je k němu připojeno křídlo označované jako „chata“ či prostě „domek“. V něm bývali po mnoho let ubytováni členové Královské shakespearovské společnosti, býval tu i principálův pokoj, nyní je však i tato část sídla zařízena k bydlení.

Sídlo má společně s domkem dohromady 752 mužitné plochy a je řešeno jako patrové s obytným podkrovím a sklepem. Šest ložnic je rozmístěno v patře a podkroví. Všechny soukromé pokoje mají velkorysé rozměry. Hlavní ložnice je orientována na jih a má velkou vlastní koupelnu s měděnou vanou a sprchovým koutem. Počet koupelen pak o jednu převyšuje počet ložnic.

Přízemí je zařízeno jako denní obytná zóna a je zde po různu rozmístěno pět obývacích pokojů a salonků, dvě kuchyně, jídelna a studovna. V přístavbě z pozdějších let se nachází krytý bazén. Na pozemku o rozloze 2,67 hektaru jsou dalšími budovami kočárovna a kůlna.

Sídlo je v současné době na prodej, a to za 2,657 milionu liber, tedy zhruba 76 milionů korun.

Anketa

Bylo by pro vás při koupi starého domu důležité, jaká se k němu váže historie či kdo slavný v něm bydlel?
Ano, o to bych se velmi zajímal/a.
58,8 %
Jen pokud by šlo o ověřitelná fakta.
11,1 %
Jen pokud by šlo o některé konkrétní osoby.
3,9 %
Ne, to by mě nezajímalo.
26,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 800 čtenářů.

Historické sídlo doplňuje hřiště pro u nás nepříliš běžný sport

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám