Hlavní obsah

Faltýnek ke kauze Babišova syna: V ANO máme hodně lékařů a ti jsou zhnuseni

• Aktualizováno
Novinky, zpe

Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek odpoledne vysvětloval kauzu Čapí hnízdo a údajný únos svého syna na Krym poslancům ANO. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek po dvouhodinovém jednání řekl, že klub za Babišem stojí. Žádný z poslanců nechtěl jednání komentovat.

Jaroslav FaltýnekVideo: Novinky

 
Článek

Všichni poslanci, kteří z jednání odcházeli, novinářům pouze řekli: „Bez komentáře.”

Po dvouhodinovém jednání vystoupil až šéf poslanců ANO Faltýnek: „V poslaneckém klubu máme hodně lékařů, docentů. Naši kolegové jsou zhnuseni tím, jak novináři parazitují na nemocném člověkovi. Je škoda, že novináři berou stanoviska nemocného člověka jako fakt a pravdu.“

„Konstatovali jsme, že naše hnutí jednoznačně stojí za svým předsedou a podporuje ho na druhé straně věří v nezávislost české policie a justice,“ uvedl Faltýnek.

Janulík: Jdeme se pobavit

Poslanci nebyli sdílní ani před jednáním. „Nevím, teď jsem dorazil,“ odvětil Milan Hnilička na otázku, co od schůze klubu čeká.

„Čekám zábavu, veselost, úsměv na rtu, jdeme se pobavit,“ vtipkoval při příchodu poslanec Miloslav Janulík. „Víte, co jsem říkával před 30 lety? Že na tuto věc nemám žádný názor,“ dodal.

Bez reakce na otázky novinářů prošla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová i šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch. Ministr dopravy Dan Ťok pouze prohlásil, že už říkal, že se nebude vyjadřovat k otevřenému spisu.

„Nebudu se k tomu vyjadřovat, je to soukromá věc pana Babiše,“ prohlásila poslankyně Radka Maxová. Na dotaz, jestli ji kauza znepokojuje, řekla: „Nebudu na to reagovat.“

Kolovratník: Poslanci ANO za Babišem stojí. Jednoznačně

Jediný, kdo aféru komentoval, byl Martin Kolovratník. Řekl, že poslanci za Babišem stojí. „Jednoznačně. Od jediného kolegy jsem neslyšel, že by názor změnil,“ konstatoval.

Na Babiše prý žádné konkrétní otázky nemá. „Budeme čekat, co se dozvíme,“ uvedl.

Martin Kolovratník před jednáním klubu ANOVideo: Novinky

S poslanci ČSSD Babiš mluvil už dříve

Klub ANO jednal v úterý, kdy byl Babiš na zahraniční cestě. S poslanci hnutí premiér nehovořil ani ve středu. Místo toho kauzu vysvětloval poslancům z koaliční ČSSD.

Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek opakovaně tvrdí, že všichni poslanci stojí za Babišem.

Celá aféra vypukla v pondělí večer, kdy server Seznam Zprávy odvysílal reportáž o Andreji Babišovi mladším. Ten reportérům řekl, že jeho otec chtěl, aby kvůli kauze Čapí hnízdo zmizel z Česka, a byl unesen na ukrajinský poloostrov Krym anektovaný Ruskem.

Poslanci ANO před jednáním klubuVideo: Novinky

Junior chce vypovídat

Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z Česka odjel dobrovolně. Celá kauza je prý snahou novinářů o jeho diskreditaci.

Opoziční strany podaly návrh na vyslovení nedůvěry Babišově vládě a premiéra vyzvaly, aby do vyšetření kauzy odešel z funkce. K nim se ve čtvrtek připojil Senát, když Babiše vyzval k rezignaci.

Ve čtvrtek události nabraly nový spád. Andrej Babiš mladší chce vypovídat v případu své cesty na Krym. Napsal to e-mailem redakci Seznam Zpráv. Chce telefonicky mluvit s českou policií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám