Hlavní obsah

Lidé s duševní poruchou mohou vypovídat jako svědci, shodli se právníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při vyšetřování trestních kauz mohou policisté vyslýchat i osoby, které trpí psychickými nemocemi. Taková svědectví je pak možné použít i u soudu. Shodli se na tom mluvčí Unie státních zástupců Ondřej Šťastný a advokát Tomáš Sokol. Znalci však musí podle nich vyhodnotit, jestli je výpověď takto postižených lidí věrohodná.

Foto: Milan Malíček, Právo

Farma Čapí hnízdo na Benešovsku

Článek

U některých duševních poruch by znalci také měli rozhodnout, v jaké fázi nemoci je možné výslech uskutečnit, a kdy ho odložit. Závažnou duševní poruchu mají podle premiéra Andreje Babiše jeho syn i dcera, kteří spolu s ním figurují v kauze Čapí hnízdo. Andrej Babiš mladší zatím v případu vyslechnut nebyl, v současnosti žije ve Švýcarsku.

"Osobu s duševní poruchou lze vyslechnout stejným způsobem, jako osobu zdravou," uvedl Šťastný. Takový důkaz je podle něj plně procesně použitelný.

"Orgány činné v trestním řízení však musí právě s ohledem na duševní poruchu velmi pečlivě vyhodnotit věrohodnost takové výpovědi," dodal.

Policie pokud má pochybnosti o psychickém stavu obviněného nebo svědka, tak angažuje psychiatra.
Tomáš Sokol

"Policie pokud má pochybnosti o psychickém stavu obviněného nebo svědka, tak angažuje psychiatra, a psychiatr v tomto směru zpracuje znalecký posudek. Podle toho se to pak řídí," řekl Sokol. Aby někdo nebyl schopen podat svědeckou výpověď, museli by podle advokáta znalci říci, že nemůže vůbec vnímat, co se po něm chce. Experti by ale měli důkladně vyhodnotit, zda je svědek hodnověrný, tedy jestli se dá jeho informacím věřit.

"Duševní porucha nemusí vůbec znamenat, že má člověk vymizelé nebo významně omezené ovládací a rozpoznávací schopnosti, tedy že je nesvéprávný," uvedl Sokol. I psychicky nemocný člověk podle něj může vypovídat o tom, co viděl či slyšel. Výslech se pak uzpůsobí jeho duševnímu stavu. "Například u bipolární poruchy je to tak, že jsou tam ataky té choroby, kdy dotyčný není schopen ničeho, a jsou chvíle, kdy se může chovat naprosto normálně," doplnil právník. Bipolární poruchou trpí podle Babiše jeho dcera Adriana.

Znalec v policejním týmu

Kvůli Andreji Babišovi mladšímu přibrala policie podle vyjádření ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do týmu soudního znalce před několika měsíci. Policie podle něj věděla, kde se Babišův syn nachází a činila vše pro to, aby bylo možné posoudit jeho zdravotní stav. Muž má ale švýcarské občanství, je proto třeba součinnost švýcarských orgánů. Podle úterního vyjádření pražského městského státního zastupitelství bude policie žádat o mezinárodní právní pomoc.

Andrej Babiš mladší i jeho sestra Adriana Bobeková se na závažnou duševní poruchu odvolávali od počátku trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo. Policii podle serveru iRozhlas poslali ještě před obviněním lékařskou zprávu, která má jeho nepříznivý duševní stav dokládat. Zprávu Andreje Babiše ml. vypracovala psychiatrička Dita Protopopová, která současně byla zastupitelkou za ANO v Praze 8. Babiš ml. reportérům Seznam Zpráv řekl, že vůbec neví, že je nějaká zpráva na něj vypracována.

Obvinění v kauze
Andrej Babiš (64) – podle policie byl tím, kdo farmu fakticky vlastnil a řídil ostatní
Rodinní příslušníci:
Andrej Babiš mladší (35) – syn z prvního manželstvíAdriana Bobeková (39) – dcera z prvního manželstvíMonika Babišová (44) – druhá manželkaMartin Herodes (42) – bratr Moniky Babišové; měl držet podíl pro dvě děti z Babišova druhého manželství; podle policie byli všichni nastrčení vlastníci; Babiš naopak tvrdí, že pro ně farmu plánoval jako dárek
Představenstvo Farmy Čapí hnízdo:
Josef Nenádal (70) Jana Mayerová (48) – podala a vyřizovala žádost o eurodotaci

Vyšetřovatelé dětem neuvěřili

Ani jednomu z potomků současného premiéra však detektivové neuvěřili, a nakonec je obvinili. V usnesení o zahájení trestního stíhání kriminalisté uvedli, že Babiš mladší i Bobeková vykonávali náročná povolání, která by s duševními poruchami stěží zvládali, uvedl iROZHLAS.cz. Babiš byl pilotem, Bobeková i přes to, že je od svých 16 let duševně nemocná vykonávala funkce ve statutárních orgánech společnosti Imoba a následně se podílela na náročném provozu areálu Čapí hnízdo.

Za policisty se pak podle serveru postavil i dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch. "V tomto směru byl postup policistů správný, když zahájili trestní stíhání a následně přibrali znalce z oboru psychiatrie k vyšetření jejich duševního stavu," uvedl.

Andrej Babiš mladší redaktorům serveru Seznam Zprávy řekl, že ho spolupracovníci jeho otce drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na Krymu. Policie bude jeho tvrzení prověřovat.

Čapí hnízdo
Je to farma s konferenčním centrem na Benešovsku, která vyrostla na místě bývalého statku a lihovaru. Práce na projektu začaly v roce 2006, areál byl otevřen v roce 2010.
V roce 2008 získal projekt s názvem „Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo“ 50miliónovou dotaci určenou na podporu malých a středních podniků. O dotaci žádala společnost Farma Čapí hnízdo, a. s., která měla akcie na majitele. Kdo byl jejím skutečným majitelem, není jasné.
Před získáním dotace a po uplynutí doby, kdy měla společnost v souladu s dotačními podmínkami udržovat projekt naživu, farma patřila pod Agrofert podnikatele Andreje Babiše. Ten se v dokumentu Matrix AB z roku 2015 k farmě hlásí jako ke svému nápadu.
Farma už v průběhu stavby přitahovala pozornost médií – pod Agrofertem by totiž na dotaci pro malé podniky nedosáhla. Tento zájem ještě vzrostl po Babišově vstupu do politiky v roce 2011 a po úspěchu jeho hnutí ANO ve volbách v roce 2013. Babiš odmítal, že by farmu v době, kdy měla být malým podnikem, vlastnil. Označoval se za „strategického partnera“.
K otázce skutečného vlastníka Babiš v průběhu času uváděl rozporuplné odpovědi, jako že neví, že farmu vlastní „nějací advokáti“, nebo že v době žádosti o dotaci ji vlastnily jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.
Dotací pro farmu se zabýval Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Ze tří odstavců, které české úřady z jeho 50stránkové zprávy o Čapím hnízdě oficiálně zveřejnily, vyplývá, že našel jisté „nesrovnalosti“ a doporučil, aby farma nedostala peníze z eurofondů. Podle informací z médií je ve zprávě zmiňován trestný čin podvodu a poškozování zájmů Evropské unie.
Případ kvůli podezření na dotační podvod řeší také česká policie. Obvinila 11 lidí včetně Babiše a místopředsedy ANO a Babišova spolupracovníka z Agrofertu Jaroslava Faltýnka. Oba politiky ke stíhání vydala předchozí i současná Sněmovna. Babiš i Faltýnek mluví o účelovém stíhání.

Reklama

Výběr článků

Načítám