Hlavní obsah

Volvo poodhaluje SUV EX90, na střeše má lidar

Volvo představí elektrické SUV EX90 9. listopadu. Automobilka v posledních týdnech model postupně odhaluje, předváděla technologie a funkce, které s vozem přicházejí. Po technologiích a interiéru přišel na řadu i vnější design.

Článek

Automobilka při navrhování EX90 umístila na první místo v žebříčku efektivitu, přičemž se soustředila na snížení odporu a snížení odporu větru.

Sedmimístné SUV bude mít koeficient aerodynamického odporu 0,29, což pomůže maximalizovat jeho jízdní dosah, který společnost zatím neupřesnila. Volvo dosáhlo nízkého odporu zaobleným designem přední části a zapuštěnými klikami dveří.

Volvo ukázalo interiér nástupce XC90

AutoMoto

Zajímavá je integrace laserového radaru, takzvaného lidaru. Lidar je dálkovým senzorickým systémem, který dokáže na základě pulzního laseru přesně měřit vzdálenosti od rozpoznaných objektů. Například chodce dokáže detekovat až do vzdálenosti 250 metrů.

Integrovat do vozu lidar tak, aby vypadal dobře a současně mohl nabídnout optimální využití z hlediska bezpečnosti, bylo skutečnou výzvou,“ říká Jon Mayer, ředitel pro design exteriéru.

„Jedná se o pomyslné oči vozu, a ačkoli by bylo možné umístit lidar do oblasti masky chladiče – což by se rovnalo tomu, kdybyste měli oči na kolenou –, mnohem větší smysl dává mít tyto oči co nejvýše na hlavě, aby toho jejich prostřednictvím bylo vidět co nejvíce. Z toho důvodu jsme se společně s našimi konstruktéry rozhodli umístit lidar ve střešní linii, kde bude dosahovat maximální efektivity.“

Současné Volvo XC90 zůstane v nabídce vedle elektrického nástupce

AutoMoto

EX90 bude mít zvenku celkem 16 ultrazvukových senzorů, osm kamer a pět radarů monitorujících mimo vozidlo.

Více informací včetně elektrického pohonu bude známo nejpozději v den premiéry, 9. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám