Hlavní obsah

Unikátní sbírka závodních bugatti se po letech vrací domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedinečná a neuvěřitelná kolekce klasických závodních vozů značky Bugatti se po letech vrací zpět do Francie. Švýcar Hans Matti jí zasvětil celý život a její nový majitel ji nyní propůjčil na unikátní focení v Château Saint Jean, sídle Ettora Bugattiho.

Foto: Bugatti

Unikátní sbírka Bugatti

Článek

Sbírka, která nemá ve světě obdoby, se po desítkách let vrátila domů. Pětice originálních a z velké části i původních modelů Bugatti z první poloviny minulého století společně zavítala na francouzský zámek Château Saint Jean v Molsheimu, kde firma sídlí a kde žil i samotný zakladatel firmy Ettore Bugatti.

Kolekce původně patřila Hansi Mattiovi, zakladateli Bugatti Club Suisse, který jí zasvětil celý svůj život a dal dohromady skutečně unikátní vozidla s neuvěřitelnou historií a dbal přitom na to, aby zůstala v co nejvěrnějším a nejoriginálnějším stavu. Nový majitel nyní sbírku propůjčil zpět do rukou Bugatti.

První elektrické bugatti dorazí v roce 2030

AutoMoto

Součástí sbírky je například Type 49, který sloužil jako osobní vůz pro Jeana Bugattiho, a mnohem více. Do kolekce patří třeba i Grand Prix Type 51, ve kterém závodil Louis Chiron, nebo vůz typu 35 B, 35A a 37A. Ve všech případech se přitom jedná o neuvěřitelně vzácná vozidla v původním stavu.

„Jsme značkou, která neustále hledá inspiraci u génia našeho zakladatele. Nic nás ale nepřiblíží k vizi Ettora Bugattiho více, než když vidíme jeho výtvory ve stavu, v jakém opustily továrnu. Mají originální nýty, lak a zejména pečlivou konstrukci, která definovala jeho auta a později i jeho úspěch,“ uvedl ke sbírce prezident Bugatti Christophe Piochon.

Do deseti let žádné elektromobily ani SUV, zní z Bugatti

AutoMoto

S vozy na zámečku ve Francii pak mimo jiné pózovalo i černé Bugatti Chiron, které je jasným důkazem toho, kam to automobilka za svá léta působení dopracovala. „Všechno to byly průkopnické modely, které jsou inspirací pro to, co děláme nyní,“ doplnil Piochon.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám