Hlavní obsah

Švýcarsko zvažuje zákaz jízdy elektromobily během výpadků elektřiny

Vzhledem k tomu, že Evropa čelí zimě a pokračujícímu konfliktu na Ukrajině, Švýcarsko plánuje možné scénáře, které by aktivovalo během blackoutů nebo i menších výpadků elektřiny. Součástí návrhu je možnost omezit používání elektromobilů, pokud bude nedostatek elektřiny, píše německý Der Spiegel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Švýcarsko by mohlo být první zemí, která v případě nouze zakáže elektromobily, aby zajistila energetickou bezpečnost. Místní média odkazují na návrh nařízení o omezení a zákazu používání elektrické energie.

Podle Die Weltwoche návrh konkrétně říká: „Soukromé používání elektromobilů je povoleno pouze pro nezbytně nutné cesty, jako je například odborná praxe, nákupy, návštěva lékaře, účast na náboženských akcích, účast na schůzkách u soudu.“ Na dálnicích se rovněž pro elektromobily v těchto časech plánuje přísnější rychlostní limit.

Než však nouzový stav dosáhne této úrovně, byla by již ve Švýcarsku zavedena jiná opatření týkající se dalších odvětví. Opatření jsou zatím pouze ve fázi návrhu. Pokud by skutečně došlo k výpadku proudu, opatření by se upravila a teprve poté by vyhláška vstoupila v platnost.

Většina elektřiny ve Švýcarsku pochází z vodní energie. Země však dováží elektřinu také z Německa a Francie. Energetická bezpečnost v Evropě je považována za ohroženou kvůli ruské válce proti Ukrajině.

Za volantem nejvýkonnější škodovky

Testy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám