Hlavní obsah

Příští Dacia Sandero nabídne elektrickou i spalovací verzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dacia se jako jedna z nejlevnějších a nejdostupnějších automobilek na trhu drží dál od co nejrychlejšího přechodu na vozy s výhradně elektrickým pohonem. Vývojáři ovšem připouští, že do roku 2030 dorazí tradiční model Sandero na baterie.

Foto: Dacia

Modely Dacia s novým logem (ilustrační foto)

Článek

Generální ředitel Dacie Denis Le Vot se na právě probíhajícím pařížském autosalonu rozpovídal o přechodu na elektromobilitu, do kterého se Dacia nežene zrovna „po hlavě“. Řeč pak padla i na nejoblíbenější model Sandero, který čeká nová generace. Ta bude podle Le Vota dále nabízena i se spalovacím motorem, byť je prakticky jisté, že dorazí i čistě elektrická varianta.

Test nejlevnějšího elektromobilu Dacia Spring: Příliš velké kompromisy

Testy

Dacia má v plánu se svým prvním masově vyráběným elektromobilem počkat na dobu, kdy bude možné vyrobit levné a efektivní elektrické auto, protože na tom si rumunská automobilka vždy zakládala. Pokud ale takový vůz dorazí, Le Vot v rozhovoru pro Autocar uvedl, že bude s největší pravděpodobností založený právě na Sanderu.

Při výrobě vlastního elektromobilu Dacia využije své členství v Renault Group, která už má s EV mnoho zkušeností. Znamená to tedy, že elektrická Dacia s největší pravděpodobností dorazí na sdílené platformě Renault-Nissan CMF BEV, kterou už Dacia používá a je určena jak pro auta se spalovacím motorem, tak pro elektromobil.

Test Dacie Sandero Stepway: Venkovský světák

Testy

Sandero by mělo podle Le Vota dostat do roku 2035 ještě další dvě generace, obě s možností zakoupit jej jako spalovací auto. Dacia ale pochopitelně kvůli emisím investuje do vývoje extrémně úsporného pohonu. Stejný scénář pak bude čekat i oblíbené SUV Duster, kterého čeká příchod nové generace v roce 2024 a vydržet by na trhu mělo do roku 2033.

Mimo elektromobilitu využije Dacia i hybridní technologie od Renaultu, v Paříži ukázala hybridní verzi MPV Jogger, která na trh dorazí na začátku roku 2023.

Reklama

Související témata:
Dacia Sandero

Související články

Dacia nabídne adaptivní tempomat

Když už musí nové dacie být vybaveny hromadou bezpečnostní elektroniky, kterou značka považuje za nikoliv nezbytnou, může rovnou přihodit adaptivní tempomat....

Výběr článků

Načítám