Hlavní obsah

Hybridní Dacia Jogger se chystá na pařížský autosalon, bude nejvýkonnější verzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dacia Jogger se ve verzi Hybrid 140 odhalí na pařížském autosalonu už příští týden. Stane se tak prvním hybridem značky, který zároveň bude nejvýkonnější variantou v nabídce modelu.

Foto: Petr Horník, Právo

Dacia Jogger (ilustrační foto verze Essential TCe 100 LPG)

Článek

Rumunská značka Dacia již nabízí elektromobil, hybridní vůz ovšem dosud nikoliv. První má být MPV Jogger, které se s tímto pohonným ústrojím má představit na pařížském autosalonu. Ten proběhne od 17. do 23. října.

V útrobách má mít, jak píše britský web Autocar, který zprávu přináší, pohonné ústrojí označené E-Tech od Renaultu. To kombinuje atmosférický čtyřválec o objemu 1,6 litru s elektromotorem a tzv. multimódovou automatickou převodovkou, která oba motory za účasti druhého, menšího, pomocného elektromotoru spojuje.

První jízda hybridními Renaulty E-Tech: Skoro jako v elektromobilu

Testy

Kombinovaný výkon hybridního systému je 140 koní, což z této varianty učiní nejvýkonnější možnost. Bude to také, alespoň prozatím, jediný jogger se čtyřválcem; ostatní verze mají pouze tři válce. Detailní specifikace zatím nejsou na světě, můžeme ale předpokládat, že kapacita baterie zůstane na 1,2 kilowatthodiny.

Foto: Renault

Tzv. multimódová automatická převodovka má dva elektromotory a žádnou třecí spojku. Chybí také synchronizační kroužky; všechno tohle obstarává malý pomocný elektromotor. Cílem je neprůstřelná spolehlivost a co nejhladší jízda.

Zrychlení na stovku, spotřebu paliva, užitečnou hmotnost a také případnou nejvyšší hmotnost přívěsu se dozvíme nejpozději zkraje roku 2023, kdy má hybridní jogger vstoupit do prodeje.

V současnosti není známa ani cena. U hybridního clia je příplatek za hybrid ve výši 110 tisíc korun oproti 140k konvenční variantě, můžeme tedy spekulovat, že na tom bude jogger podobně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám