Hlavní obsah

Porsche představí příští hypersport nejdříve za 5 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka Porsche se údajně zatím nechystá přivést na svět nástupce hypersportovního modelu 918 Spyder. Společnost čeká na lepší elektrickou technologii, která by teoreticky měla přijít až v horizontu pěti let.

Foto: Porsche

Logo automobilky Porsche

Článek

Fanoušci futuristického Porsche 918 Spyder si na nástupce, o kterém se už pár let hovoří, budou muset patrně počkat. A to pořádně dlouho, protože v krátkodobém i střednědobém plánu automobilky žádný elektrifikovaný, ale ani elektrický sportovní vůz vrcholné kategorie nefiguruje.

I když se dříve spekulovalo o tom, že nový hypersport Porsche by měl dorazit někdy v roce 2025 nebo 2026, ukazuje se, že to byly pouze optimistické odhady. Ostatně ani generální ředitel Porsche Oliver Blume se ve svých rozhovorech o žádném takovém voze nezmiňuje a web MotorTrend tvrdí, že na nový německý hypersport přijde až za zhruba pět let.

Problémem v rámci představení nového hypersportu Porsche může být paradoxně právě zapojení elektrifikace, která má v novém modelu hrát zásadní roli. Porsche se totiž zavázalo ve voze použít novou generaci baterií s vyšší energetickou hustotou a ultrarychlým nabíjením. Tato technologie je ale ve vývoji, práce na modelech s jejím využitím tak nezačnou dřív, dokud nebude plně připravená.

Foto: Porsche

Porsche 918 Spyder

„Jsme uprostřed vývoje našeho vlastního článku,“ uvedl člen výkonné rady Porsche Michael Steiner v rozhovoru pro MotorTrend. „S naší dceřinou společností Cellforce Group máme vzorky takových baterií v článcích stejné velikosti, jaké používáme pro stávající Taycan. Během dvou let ukážeme, co s touto technologií dovedeme v našich sériově vyráběných vozech,“ dodal.

Jak Steiner dál uvedl, Porsche zatím s vývojem hypercaru nezačalo, a pokud začne až s hotovou technologií, ke dvěma je nutné přidat další čtyři roky. Možná poté bychom se mohli dočkat něčeho takového, jako bylo právě Porsche 918 Spyder.

Už v roce 2013 se totiž jednalo o extrémně futuristický sportovní vůz s plug-in hybridní technologií, který v kombinaci 4,6litrového atmosférického motoru V8 a elektromotoru poskytoval výkon 899 koňských sil. Porsche vůz absolutně vyprodalo v roce 2015, a to i s cenou 16,8 milionu korun za kus. Na světě je jen 800 kusů.

Modernizace Porsche Taycan: Barvy z devadesátých let i rychlejší dobíjení

AutoMoto

Reklama

Související témata:
Porsche 918 Spyder

Související články

Výběr článků

Načítám