Hlavní obsah

Místo elektřiny provolávání slávy Ukrajině. Nabíječka elektromobilů v Rusku se dala na odboj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabíječka elektromobilů na ruské dálnici M-11 mezi Moskvou a Petrohradem byla zkraje týdne nedostupná kvůli externímu napadení svého softwaru. Displej ukazoval zprávy provolávající slávu Ukrajině a hrdinům. Vnitřnosti totiž pocházejí od ukrajinské společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Nabíječka elektromobilů (Ilustrační foto)

Článek

Bouřlivá reakce na ruskou invazi na Ukrajinu zahrnuje i útoky „západních“ hackerů na ruskou infrastrukturu. Jak ukazuje video, pořízené na dálnici M-11 mezi Moskvou a Petrohradem, ovšem patrně nejen skutečných hackerů. Řeč je o nejméně jedné nabíjecí stanice elektromobilů tamní sítě Rosseti.

Na displeji se kromě zprávy o tom, že nejsou dostupné žádné přípojky a že je třeba zavolat servis, objevily nápisy „Sláva Ukrajině! Sláva hrdinům! Putin je č**ák! Smrt nepřátelům!“.

Video pochází z Instagramu, ovšem profil oleg_moskovtsev, na kterém bylo zveřejněno, tam není možné najít. Zprávu o vyřazení nabíjecí stanice však 28. února potvrdila i společnost Rosseti, která ji provozuje, na svém facebookovém profilu. Tam uvedla, že tato stanice „byla objektem externí intervence“ a v současnosti je odpojená kvůli údržbě.

Uvádí tam také, proč k problému došlo. Stanici v roce 2020 instalovala ruská firma Gzhelprom, která ale nakoupila vnitřnosti od ukrajinské firmy Autoenterprise, která se zabývá výrobou a instalací nabíječek elektromobilů. A ta se do stanice dokázala dostat pomocí údajných „zadních vrátek“ a vyřadit ji z provozu. Zda je v tuto chvíli nabíječka již v provozu, není známo, web jejího provozovatele Rosseti není přístupný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám