Hlavní obsah

Mazda se zbavila ruské divize za jediné euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Mazda odchází ze společného podniku s ruským Sollersem a opouští tak Rusko. Díly do vladivostocké továrny ale přestala dodávat už v březnu.

Foto: Mazda

Mazda CX-60 (ilustrační foto)

Článek

Od ruské invaze na Ukrajinu opustila Rusko řada automobilek a poslední na tomto dlouhém seznamu je Mazda. Ta dosud měla s místním výrobcem aut Sollers (dříve Severstal Avto) společný podnik, kde měla každá firma poloviční podíl. Jmenoval se Mazda Sollers Manufacturing Rus (MSMR) a fabrika stála ve Vladivostoku.

Agentura Reuters nyní informuje, že Mazda svou část podniku odprodala Sollersu za pouhé jedno euro s tím, že do tří let má právo ho za stejnou sumu koupit zpátky. Zdá se to jako odchod naoko a pozdě, ovšem například automobilky Renault a Nissan zvolily stejný postup, jen to udělaly dřív.

Odchod západních firem z Ruska pokračuje. Nově se přidává Marks & Spencer

Ekonomika

V rámci sankcí za rozpoutanou válku na Ukrajině Mazda už v březnu letošního roku zastavila dodávky dílů do vladivostocké továrny, což tam zastavilo provoz. Kapacita závodu je 50 tisíc vyrobených aut ročně.

Firma Sollers, která také vlastní majoritní podíly v automobilce UAZ a motorárně ZMZ, už oznámila obnovení výroby ve vladivostocké továrně v roce 2023. Má se tam vyrábět „nová modelová řada“, konkrétnější informace zatím nejsou dostupné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám