Hlavní obsah

Jeep Wrangler může být od roku 2028 jen elektrický, dostane ale prodlužovač dojezdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh nové smlouvy, kterou má uzavřít společnost Stellantis se zástupci odborové organizace UAW, poodkrývá řadu zajímavých informací, včetně investic do různých výrobních závodů. Pro nás jsou však nejzajímavější zmínky o budoucnosti některých i v Evropě populárních SUV, například Jeepu Wrangler.

Foto: Jeep

Modernizovaný Jeep Wrangler Rubicon X 4×e

Článek

Společnost Stellantis a zástupci odborů UAW měli podle Motor1 dojít 28. října k předběžné dohodě o další spolupráci, kterou musí zástupci UAW ještě ratifikovat. Přesto se již nyní dostávají na veřejnost některé zajímavé informace, které se týkají investic do výrobní infrastruktury, a především budoucnosti některých populárních modelů.

Celková investice by se měla během následujících let vyšplhat na částku 19 miliard dolarů a rozdělena bude mezi pět závodů, kde se vyrábějí modely značek Dodge, Jeep, Ram a Chrysler.

Jedním z nich by měl být i závod v Toledu, kde se vyrábí současná generace Jeepu Wrangler, označovaná JL. Model by se měl vyrábět až do roku 2028, přičemž v roce 2025 by měla proběhnout modernizace přinejmenším plug-in hybridního modelu Wrangler 4×e. Od roku 2028 by měla být zahájena výroba nové generace, označovaná J70, která má podle dosud zveřejněných informací nabízet dvě elektrické verze.

V prvním případě by mělo jít o čistě bateriový model, v druhém o elektrický model se spalovacím motorem v roli prodlužovače dojezdu.

O plug-in hybridních či spalovacích motorizacích se dokument zatím nezmiňuje, což ale neznamená, že se v nabídce neukážou později. V minulosti už se ale objevily spekulace, že nový Jeep Wrangler může být pouze elektrický. O odvozeném pick-upu Jeep Gladiator se bohužel dokument nezmiňuje.

Nabízí ovšem pohled na výrobní plány pro Jeep Grand Cherokee, jehož výroba v tradiční verzi by měla probíhat do roku 2027, zatímco verze se třemi řadami sedadel vydrží ve výrobě o rok déle. V roce 2024 by měl model projít modernizací a v roce 2027 by měla být představena nová generace, dostupná se spalovacím i elektrickým pohonným ústrojím.

Luxusní Jeep Wagoneer a jeho větší sourozenec Grand Wagoneer mají ve výrobě vydržet až do roku 2028, přičemž na rok 2025 je naplánována modernizace, která má přinést model s čistě elektrickým pohonem, včetně verze s prodlužovačem dojezdu. Na rok 2027 je pak nachystána modernizace spalovací i elektrické verze, další budoucnost modelu už ale dokumenty nenastínily.

Jeep představil modernizovaný wrangler pro Evropu

AutoMoto

Jeep spustí elektrickou ofenzivu

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám