Hlavní obsah

Nový Jeep Grand Cherokee přijíždí do Evropy výhradně jako plug-in hybrid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Jeep poslal do Evropy model Grand Cherokee výhradně s jeho nejsilnějším pohonným ústrojím - plug-in hybridem. Zprvu bude k mání jen v zaváděcí edici přecpané výbavou a s nejlepší verzí pohonu všech kol.

Jeep Grand Cherokee 4xe v evropské specifikaciVideo: Jeep

 
Článek

Několik měsíců po premiéře Jeepu Grand Cherokee pro severoamerický trh, kde ho zákazníci dostanou s osmiválcem, šestiválcem nebo plug-in hybridem, přichází i evropská verze. Podobně jako drsnější wrangler však nabídne výhradně plug-in hybridní ústrojí, které je pro Američany nejsilnější možností.

Plug-in hybrid označený 4xe je principiálně stejný, jako nabízí Jeep Wrangler 4xe – kombinuje dvoulitrový zážehový čtyřválec o 272 koních se dvěma elektromotory pro celkový výkon systému 381 koní a 637 Nm.

Foto: Jeep

Jeep Grand Cherokee 4xe v evropské specifikaci

Jeho baterie má kapacitu 17 kWh a na elektřinu vůz ujede až 51 km (dle amerických norem to je 40 km). Kombinovaná spotřeba dle normy WLTP má být 2,6 l/100 km + 25 kWh/100 km (dle amerických norem to je 4,1 l/100 km) a kvůli emisím CO2 62 g/km vůz v Česku nedosáhne na „elektromobilní“ registrační značky.

Jeep schopnostmi mimo asfalt živ jest, tedy vězme, že k mání v Evropě bude pohon všech kol Quadra-Drive II, tedy to nejlepší, co se pro Grand Cherokee v USA nabízí. Tento systém je stálým poonem všech kol se samosvorným zadními diferenciálem, redukčním převodem, možností rozpojit přední příčný stabilizátor a také odpojit pohon přední nápravy pro snížení spotřeby paliva, když elektronika zjistí, že ho není třeba.

Foto: Jeep

Jeep Grand Cherokee 4xe v evropské specifikaci

Vůz bude mít také vzduchové odpružení Quadra-Lift, schopné zvýšit světlou výšku až na 28,7 cm a s tím i brodivost až na 61 cm. Na palubě je samozřejmě systém Selec-Terrain, nabízející možnost volby různých jízdních režimů pro různý terén. Zda budou k mání i méně schopné systémy pohonu 4x4, tisková zpráva neuvádí.

Věnuje se nicméně tzv. Exclusive Launch Edition, „Exkluzivní zaváděcí edici“, kterou si zákazníci v Belgii, Francii, Itálii, Lucembursku, Německu, Nizozemsku, Rakousku, Španělsku a Velké Británii budou moci objednat od 17. února do 30. března letošního roku.

Foto: Jeep

Jeep Grand Cherokee 4xe v evropské specifikaci

Tato edice bude samozřejmě nacpaná výbavou až k prasknutí; ostatně, Jeep ji ukazuje na fotkách a videu. Vidíme audiosystém McIntosh s 19 reproduktory, ambientní osvětlení, displej nejen pro řidiče a uprostřed palubní desky, ale i pro spolujezdce, ořešákové dřevo nebo kůži Palermo s kontrastním kosočtvercovým prošíváním.

Součástí funkční výbavy je čtyřzónová klimatizace, elektrické ovládání obou předních sedaček včetně bederní opěrky a masážní funkce, vyhřívání a ventilace předních i zadních sedadel, head-up displej, aktivní asistent parkování, noční vidění, kamerový systém kolem vozu nebo armáda jízdních asistentů, které kromě hlídání bezpečnosti zvládají také autonomní jízdu úrovně 2.

Foto: Jeep

Jeep Grand Cherokee 4xe v evropské specifikaci

Zvenčí zaujmou 21″ kola, která budou jedinou volbou, stejně jako černá střecha. K ní budou mít zájemci na výběr mezi černou, bílou, červenou nebo šedou barvou. Italský web už nabízí objednání „granda“ v zaváděcí edici, a to za cenu 94 tisíc eur, tedy 2,29 milionu korun. Jaká bude základní cena normální varianty, zatím není známo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám