Hlavní obsah

Devátá studentská škodovka má jméno: Roadiaq

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obytný elektromobil, na kterém už řadu týdnů pracují studenti SOU Strojírenského v Mladé Boleslavi, dostane jméno Roadiaq. Automobilka ho plánuje odhalit během června.

Foto: Škoda

Stavba Škody Roadiaq

Článek

Jako téměř každý rok, i letos pracují studenti SOU Strojírenského v Mladé Boleslavi na projektu vlastního auta - vlastními silami navržené a upravené škodovky. Loni to byl soutěžní afriq, letos už nějaký ten pátek víme, že vytvářejí obytný elektromobil. Automobilka nyní zveřejnila jeho jméno - Roadiaq.

Devětadvacet učňů mění elektrický enyaq na „multifunkční obytný vůz s mobilní kanceláří“, jak stojí v tiskové zprávě. Délka, šířka a rozvor zůstanou stejné, vůz však naroste o 35 cm do výšky na celkových 196,6 cm.

Podle automobilky to „je dáno především nově navrženou střešní částí, která nabízí dostatek prostoru pro práci a odpočinek. Solární panely, které jsou součástí výbavy, generují dodatek energie pro obytný prostor vozu. Roadiaq lze však také připojit k externímu zdroji elektřiny v kempech nebo na parkovištích pro karavany“.

Pro nově vyvinutou konstrukci střechy bylo potřeba kompletně přepracovat páté dveře, kterými se místo zavazadelníku vstupuje do malé kuchyňky. K vratům lze připevnit stan pro zvětšení obytného prostoru. Roadiaq nabídne také stálé připojení k internetu nebo čalouněním z udržitelných materiálů.

„V rámci projektu žákovského vozu uplatňují naši učni získané vědomosti v praxi a systematicky rozvíjejí své dovednosti. Získávají také vynikající přehled o celém procesu vzniku nového vozu, od prvních skic přes fázi plánování, organizaci až po finální montáž,“ komentuje program Martin Slabihoudek, ředitel učiliště.

Za volantem Škody Afriq, studentského speciálu pro offroadové závody

Testy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám