Hlavní obsah

Audi ukazuje svou formuli 1, závodit bude v roce 2026 na biopaliva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divize Audi Sport oficiálně potvrdila vstup do seriálu Formule 1. Prezentuje i prototyp monopostu, který by měl v roce 2026 vyjet do prvního závodu.

Prototyp Audi F1Video: Audi

 
Článek

Dlouho očekávané oznámení přichází v návaznosti na schválení nových předpisů motorů F1 pro sezonu 2026 ze strany FIA. Řeč je především o povolení biopaliv, která byla obecně považována za podmínku pro vstup Audi a sourozenecké značky Porsche do královny motorsportu.

Nejen to, Audi i Porsche čekaly na potvrzení, že motorgenerátorová jednotka (MGU-H), která zachycuje energii z výfukových plynů, bude od roku 2026 vyřazena jako součást přepracování pravidel vzhledem k vysokým nákladům na vývoj tak složitého systému, který nemá žádný význam v kontextu vývoje silničních automobilů.

Audi a Porsche se chystají do formule 1, potvrdil šéf VW

AutoMoto

Od roku 2026 bude elektrická energie pro hybridní hnací ústrojí generována výhradně konvenčnějším systémem kinetické rekuperace, který funguje prostřednictvím rekuperace energie při brzdění – podobně jako u silničního elektromobilu –, díky čemuž je vstup do tohoto sportu mnohem atraktivnější pro značky koncernu VW. Zavedení nákladového stropu pro každý tým v roce 2023 bylo také uváděno jako hlavní motivace pro vstup Audi do tohoto sportu.

Audi bude vyrábět své vlastní pohonné jednotky ve svém ústředí pro motorsport v německém Neuburgu. „Je to poprvé za více než deset let, co bude v Německu postavena hnací jednotka formule 1,“ poznamenává Audi.

Test Audi RS 7 Sportback: Supersport všedního dne

Testy

Zatím není známo, jaké šasi Audi použije, ale značka říká, že do konce tohoto roku oznámí partnera pro rok 2026. Podle zákulisních spekulací se má jednat o stáj Sauber, která aktuálně spolupracuje s Alfou Romeo.

Audi prezentuje i prototyp formule, která sice respektuje některá uvažovaná pravidla pro další roky, ale do prvního závodu se jistě ještě notně změní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám