Hlavní obsah
Online

Babiš obsadil pultík ve Sněmovně. Šest hodin řečnil o všem možném

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci se v úterý odpoledne sešli na další řádné schůzi Sněmovny. Na té by měli projednat především konsolidační balíček ve druhém čtení, v němž mohou podávat pozměňovací návrhy. Od balíčku si vláda slibuje, že zlepší stav státního rozpočtu. Přináší například některé daňové změny. Očekávají se dlouhé projevy opozice a obstrukce, o balíčku by podle informací redakce mohli zákonodárci jednat i celý týden. Jednání sledují Novinky on-line.

Živě: Jednání Poslanecké sněmovny 5.9.2023Video: psp.cz

 
Článek

Projednávaná změna zákonů mimo jiné zvyšuje daň z příjmu právnických osob z 19 na 21 procent, slučuje na 12 procent nynější snížené sazby DPH ve výši 10 a 15 procent a mění v sazbách rozložení některých položek.

Zavádí také odvod na nemocenské pojištění zaměstnanců, ruší některé daňové výjimky a zvyšuje daň z nemovitosti. Součástí je i úprava spotřebních daní, daně z hazardu nebo snížení státní podpory stavebního spoření.

Konec on-line přenosu

Vážení čtenáři, on-line přenos Novinek z jednání Poslanecké sněmovně k vládnímu konsolidačnímu balíčku pro dnešek končí. Pokračovat bude znovu ráno.

Po devíti hodinách konec přednostních práv

Ke slovu se dostali řadoví poslanci, se změnami programu schůze se jich hlásí zhruba čtyři desítky. Lze tak očekávat, že přednášení návrhů na změnu programu jednání bude trvat ještě několik hodin.

Řečníci s přednostním právem, jimiž jsou šéfové stran, klubů či vlády, hovořili devět hodin.

Okamura chce přednostně řešit devět předloh

Okamura v projevu trvajícím zhruba dvě hodiny, v němž obsáhle kritizoval vládu, navrhnul devět bodů na program schůze. Chce hovořit například o předloze nazývané „Můj dům, můj hrad“, kterou dlouhodobě požaduje projednat SPD, o muslimském zahalování na veřejnosti či možném přijetí eura.

Lze však předpokládat, že vládní koalice opoziční návrhy na změnu pořadu schůze smete ze stolu a prvním bodem tak bude konsolidační balíček.

U řečnického pultu Okamuru vystřídal jeho stranický kolega a šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Okamura volá po předčasných volbách

Okamura vyzval Fialu k rezignaci a volá po předčasných volbách.

„Situace je taková, že to jde, už ne od desíti k pěti, ale úplně k nule. Řešením jsou předčasné volby a demokratické ukončení Fialovy vládní pětikoalice. Premiér Fiala tu vždy označí kompletně opozici a všechny voliče opozice za populisty a extremisty, a kdyby to byl chlap s koulema, slovy jeho předchůdce Mirka Topolánka, tak už to položí a vyhlásí předčasné volby,“ nebral si servítky směrem k premiérovi Okamura.

„To, že vám plně důvěřují jen dvě procenta voličů, tak to je na okamžité předčasné volby. Ale vy nechcete, bojíte se toho,“ připomněl šéf SPD srpnový průzkum veřejného mínění, z něhož plyne, že vládě věří 25 procent občanů, přičemž bez výhrad pouze dvě procenta.

Okamura: Zařízli jste důchodce

Slovo si vzal předseda SPD Tomio Okamura. „Tuzemská ekonomika má kvůli Fialově vládě nejhorší růst v Evropě a směřujeme k recesi. Čeští podnikatelé již Fialovi nevěří a šest z deseti vidí budoucnost temně,“ začal svůj kritický projev na adresu kabinetu Okamura.

Okamura se do vlády pustil také kvůli tomu, že podle něj „okradli všechny důchodce“. „Třikrát za rok jste zařízli důchodce v přímém přenosu. Vrazili jste jim kudlu do zad. Mohl bych se vás ptát, jestli to myslíte vážně, ale ono to tak je. Ukázaná platí,“ pokračoval šéf SPD.

Schillerová rozjela kritiku Stanjury

Alena Schillerová navrhla zařadit na program bod s názvem: „Rozpočtový chaos ministra financí Zbyňka Stanjury“. Ve svém proslovu tvrdě kritizuje šéfa státní kasy i vládu.

„Na slib úspor na dotacích a provozu jste kapitulovali. Nechali jste se totiž, jako již poněkolikáté, oklamat předstíranou kompetencí šéfa státní kasy Zbyňka Stanjury. Politika, který si osm let v opozici vystačil šermováním s neaktuální excelovou tabulkou národních neinvestičních dotací, kde zcela ideologicky bez elementární znalosti věci a souvislostí sliboval zatočení s nespecifikovaným dotačním byznysem, aniž by se obtěžoval naznačit jakým. Co je horší, vystačil si s tím i další dva roky ve vládě,“ prohlásila Schillerová.

Rekord v řečnění nepadl. Babiš vydržel mluvit šest hodin

Po více než šesti hodinách, kdy na plénu mluvil Andrej Babiš, se k pultíku dostane druhý řečník. Babiš přednášel svůj projev, v němž obsáhle kritizoval vládu, přesně šest hodin a osm minut, na překonání řečnického rekordu šéfa SPD Tomia Okamury (sedm hodin a sedm minut) mu chyběla hodina.

Druhým řečníkem s přednostním právem, který se postavil za pultík je šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Trumfne Babiš Okamurův rekord?

Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš na plénu mluví už více než pět a půl hodiny. K řečnickému pultu si stoupl ve 14:11. Spekuluje se tak o tom, zda chce trumfnout rekord předsedy SPD Tomia Okamury. Ten v březnu vydržel ve Sněmovně řečnit 7 hodin a 7 minut.

Válek kritizuje Babiše: Sněmovnu nazve žvanírnou a následně hodiny žvaní o ničem

Babišův proslov kritizuje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Víte, co je to chucpe? Když nejmenovaný velkouzenář nazve Sněmovnu žvanírnou a následně hodiny žvaní o ničem, mává slovy jako džihád či polistopadový kartel (chápu jeho odpor jako předlistopadového komunisty a estébáka) a blokuje svými prázdnými řečmi projednávání zákonů, kterými se snažíme napravit marasmus, který tu způsobil on a jeho parta s dnes již mimoparlametními komunisty a socialisty,“ upozornil Válek na sociální síti X.

Šéf hnutí ANO mluví u řečnického pultíku už přes pět hodin.

Babiš chce seznam politiků, kteří užívají drogy

Na plénu stále řeční šéf hnutí ANO Andrej Babiš. I když by měl překládat návrhy k programu schůze, místo toho skáče z tématu na téma. Nyní se zasekl u drog, a to v souvislosti s kauzou brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS), která byla vyfocena s lajnou bílého prášku, který připomíná kokain.

Babiš citoval slova brněnského politika Matěje Hollana (Žít Brno), který uvedl, že „kokain je v politice běžný“. „Zveřejněte seznam politiků, kteří užívají drogy,“ apeloval na plénu šéf ANO. Také se ptal poslanců, kdo z nich je užívá. Zdůraznil, že on drogy nikdy nezkusil.

Smysluplným pozměňujícím návrhům opozice se nebráním, říká Vlček

„Nebráním se tomu, že bychom opozici na pozměňující návrh kývli. Musíme ale najít shodu v koalici a návrh musí být smysluplný,“ řekl Novinkám v rozhovoru poslanec a první místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček. Zároveň zdůraznil, že doufá, že debata na plénu bude konstruktivní. Kdy jednání skončí, odhadovat nechtěl.

Rozhovor s poslancem a prvním místopředsedou hnutí STAN Lukášem VlčkemVideo: Novinky

K programu chtějí vystoupit desítky řečníků

S návrhy na změnu programu schůze se hlásí podle informací Novinek zhruba 46 řečníků, mezi nimi i šéf SPD Tomio Okamura, který drží rekord v nejdéle pronášeném projevu na plénu (více než sedm hodin). Zatím už přes tři hodiny hovoří první z přihlášených, šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Vzhledem k počtu přihlášek lze očekávat, že Sněmovna do půlnoci schválit program a otevřít diskusi k samotnému konsolidačnímu balíčku nestihne a jednání se tak přehoupne i do dalšího dne.

Nerudová zkritizovala Babiše za slova o „nové totalitě“

Projev Andreje Babiše vzbudil pozornost i mimo Sněmovnu, konkrétně u ekonomky, neúspěšné prezidentské kandidátky a současné lídryně vládního hnutí STAN pro volby do Evropského parlamentu.

„Tak si to shrňme: Bývalý stbák a kariérní komunista hřímá o nové totalitě. Oligarcha vlastnící největší potravinový kolos mluví o nemravném zdražování potravin. Expremiér, který odsouhlasil Green Deal, tento návrh kritizuje. Aneb do sněmovny dorazil chaotický a zmatený Andrej Babiš, který není schopen už ani číst,“ komentovala Nerudová projev předsedy ANO.

Babiš už mluví skoro dvě hodiny

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš už na plénu řeční téměř dvě hodiny a kritizuje fungování vlády premiéra Petra Fialy (ODS).

Vyjmenoval například kauzy vládních stran. Pobaveně hovoří o nedávné kauze ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který pět hodin údajně kvůli bouřce seděl u stolu s Martinem Nejedlým, někdejším neoficiálním poradcem prezidenta Miloše Zemana.

„Bez Blažka byste neměli žádnou vládu. Mně Zeman pořád říkal, Andreji, musíš to vzít. No mohl jsem tam být rok, mohl jsem esemeskovat Fialovi, ale ten by mi nikdy neodepsal. Je úplně absurdní, že Blažek jim vyjedná vládu, jde na pivo s Nejedlým a je z toho skandál. Pan premiér mu dal žlutou kartu,“ řekl Babiš.

Slušného člověka by hanba fackovala, reaguje Pekarová na Babiše

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfky vládní TOP 09 Markéty Pekarové Adamové jsou Babišova slova, kdy opakovaně tvrdí, že „žijeme v nové totalitě“, neuctivá k lidem, které minulý režim poškodil.

„Slova Andreje Babiše na plénu Sněmovny, že je žijeme v nové totalitě, jsou neuctivé vůči všem lidem, kterým represe minulého režimu zničili život. Tomu režimu, kterému on věrně sloužil a neměl problém s bolševiky ani vládnout. Slušného člověka by hanba fackovala. Slušného,“ napsala Pekarová Adamová na svůj profil na síti X, dříve Twitter.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám