Hlavní obsah

Syrský prezident přijal plán příměří

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Syrský prezident Bašár Asad přijal šestibodový plán OSN na zastavení bojů v zemi. V úterý to prohlásil vyslanec organizace a její někdejší generální tajemník Kofi Annan.

Foto: Lintao Zhang/Pool , Reuters

Bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan (vlevo) a čínský premiér Wen Ťia-pao

Článek

Annan v současnosti jedná v Číně. Čínského premiéra Wena Ťia-pao se snažil přesvědčit, že bez mezinárodní akce s účastí Číny boje v Sýrii neskončí. „Naznačil jsem, že mi syrská vláda odpověděla pozitivně na můj návrh. Doufáme ve spolupráci a realizaci návrhu,“ citovala Annana agentura AP.

„Mám šestibodový plán, který podpořila Rada bezpečnosti OSN. Zahrnuje politická jednání, stažení těžkých zbraní a jednotek z obydlených oblastí, nerušenou humanitární asistenci, propuštění vězňů a svobodu pohybu pro novináře,“ poznamenal Annan.

Annan v předchozích dnech jednal i se zástupci vlád Sýrie a Ruska. Moskva a Peking v nedávné době v Radě bezpečnosti vetovaly dvě rezoluce odsuzující násilnosti v Sýrii. Podle ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva by měl syrský lid rozhodnout o budoucnosti své země sám.

Annanovo úterní prohlášení následovalo po zprávě, že se více než tři desítky syrských vojáků střetly s opozičními bojovníky na území Libanonu. Vojáci použili také granátomety.

ČR pomůže uprchlíkům

Boje v Sýrii trvají rok a vyžádaly si přes 9 000 životů, oznámila nově OSN. Podle neoficiálních zpráv do okolních zemí - především do Jordánska a Turecka - již uprchlo přes 100 tisíc obyvatel.

Česká republika poskytne pomoc lidem, kteří před boji ze země uprchli. Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg v úterý schválil částku tři milióny korun na tento účel. Peníze budou poskytnuty prostřednictvím Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), uvedlo ministerstvo.

Reklama

Související články

Rusko požaduje dvoudenní příměří v Sýrii

Rusko se v pondělí připojilo k výzvě Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK), který požaduje vyhlášení dvoudenního příměří v Sýrii. Ruské ministerstvo...

Syrští povstalci mučí Asadovy vojáky

Opoziční síly v Sýrii unášejí, zadržují, mučí a popravují příslušníky vládních složek, uvedla v úterý ve své zprávě americká nevládní organizace Human Rights...

Výběr článků

Načítám