Hlavní obsah

Syrští povstalci mučí Asadovy vojáky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opoziční síly v Sýrii unášejí, zadržují, mučí a popravují příslušníky vládních složek, uvedla v úterý ve své zprávě americká nevládní organizace Human Rights Watch (HRW). Dodala, že terčem protiprávních praktik se stali i íránští občané v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci syrské vlády v Damašku

Článek

„Brutální taktika syrské vlády nemůže být ospravedlněním pro ozbrojené opoziční skupiny k porušování pravidel. Představitelé opozice by měli svým příznivcům dát jasně na srozuměnou, že za žádných okolností nesmí mučit, unášet nebo popravovat,“ prohlásila ředitelka HRW pro Blízký východ Sarah Leah Whitsonová. Některé svědecké výpovědi naznačují, že útoky opozičních skupin jsou z části nábožensky motivované, kdy sunnité cílí na menšinové šíity a alevity, o něž se opírá syrský režim.

Jeden příznivce opozice z governorátu Idlíb řekl HRW, že mu členové ozbrojené skupiny ve vesnici Taftanaz vyprávěli o tom, jak unesli tři vládní pracovníky a umučili je. Svědek také hovořil s jedním vojenským zdravotníkem z nemocnice v Halabu. “Řekl, že opoziční bojovníci mu zavázali oči a bili ho po hlavě elektrickými kabely. Potom ho nechali promluvit si s rodiči, po nichž za jeho propuštění žádali peníze,” uvedl svědek.

Jiný syrský aktivista vypověděl o únosech civilistů kvůli výkupnému prováděných salafistickou skupinou An-Núr stojící mimo oficiální struktury Syrské osvobozenecké armády.

Bezohledné praktiky na obou stranách

Bojovníci opoziční armády však podle něj unášejí vojáky. “Jednou osvobozenecká armáda v Sarakebu unesla plukovníka prezidentské stráže. Vládní armáda za to unesla v Sarakebu dvě děti ve věku 15 a 16 let. Byl jsem prostředníkem mezi osvobozeneckou armádou a místními představiteli v jednání o výměně zajatců. Jednou mi volali rodiče dětí s tím, že jim telefonovali únosci a naléhali na urychlení jednání, v pozadí bylo slyšet, jak děti křičí bolestí,” řekl muž.

HRW stejně jako další organizace už dříve upozornila na porušování práva ze strany vládních složek. Také je obvinila z únosů, mučení a ostřelování civilních čtvrtí.

Protesty otřásají Sýrií rok. Hnutí mělo zpočátku převážně mírový charakter, a to zhruba do loňského září, uvedla HRW. Potom začali z armády stále častěji dezertovat vojáci a přidávat se na stranu ozbrojených opozičních skupin. Boje zesílily letos v únoru, když vláda zahájila mohutné údery proti centrům odporu. Opozice sdružená do Syrské národní rady pak 1. března vytvořila vlastní armádu. HRW upozornila, že tato armáda sice často nestojí za únosy a mučením, ale opoziční rada by měla za akce přijmout odpovědnost.

V zajetí jsou i Íránci

Americká organizace rovněž upozornila na únos sedmi Íránců z 26. ledna, kteří zůstávají stále v zajetí. K únosu se přihlásila skupina Al-Farúk spadající do struktur osvobozenecké armády.

Její mluvčí později přiznal, že přinejmenším dva z unesených jsou civilisté. Nevysvětlil, proč nemohou být propuštěni, ačkoliv řekl, že skupina nikoho neunáší, nýbrž zatýká během vojenských operací.

Íránská elektrárenská společnost MAPNA podle syrské státní agentury tvrdí, že zadržovaní jsou její technici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám