Hlavní obsah

Asadova matka chce, aby rodina odešla do exilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Matka syrského prezidenta Bašára Asada Anisa Machlúfová prosazuje, aby celá rodina zemi opustila. Napřed by ale měly Rusko a USA Asadovu klanu a jeho nejbližším věrným zaručit, že nebudou trestně stíháni. Uvedl to zpravodajský portál All4Syria sídlící v Dubaji, který má podle agentury DPA dobré informační zdroje v Sýrii.

Foto: Profimedia.cz

Asadova rodina na snímku z roku 2006. Vpředu sedí Anisa Machlúfová s tehdejším prezidentem Hafízem Asadem. Za nimi stojí jejich děti: Mahír, Bašár, Basil, Madžíd a Bušra (zleva doprava).

Článek

Jako odstrašující příklad vdova po bývalém prezidentu Háfizu Asadovi uvedla osud libyjského diktátora Muammara Kaddáfího, kterého loni zabili povstalci.

Část mocných členů Asadova klanu se ovšem striktně postavila proti exilu. Jsou toho názoru, že Rusko a Írán ochrání režim v Damašku i v dlouhodobém výhledu před intervencí mezinárodního společenství.

Nezávislé ověření těchto informací nebylo možné, upozorňuje ovšem agentura DPA.

Syrské nepokoje trvají už rok a v posledních týdnech přerostly v regulérní boj opozice s vládním vojskem a policií. Boje si vyžádaly podle OSN přes 8000 mrtvých, opozice hovoří o 9000. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám