Hlavní obsah

USA vyzvaly Tálibán, aby se oddělil od al-Káidy, jednají s ním

Novinky, DPA, ČTK, BBC, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Kábul

Americká vláda zahájila přímé tajné rozhovory s vysokými představiteli afghánského Tálibánu, napsal v sobotu americký týdeník The New Yorker. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová v pátek vyzvala toto fundamentalistické hnutí, aby zpřetrhalo svazky s al-Káidou.

Článek

Pokud by Tálibán přetrhal svazky s al-Káidou, mohl by se podle Clintonové znovu začlenit do afghánské společnosti. Pokud to ale neudělá, bude čelit rostoucímu vojenskému tlaku koaličních sil. Podle ní má hnutí jedinou šanci – odmítnout násilí a připojit se k politickému procesu v zemi.

„Odmítnete-li, budete dál čelit důsledkům toho, že jste spojeni s al-Káidou jako nepřátelé mezinárodního společenství,“ vzkázala hnutí Clintonová při projevu v New Yorku a zmínila, že Tálibán zaplatil v roce 2001 tvrdou cenu za to, že po 11. září 2001 nepřetrhal svazky s touto teroristickou organizací.

Projev Clintonové naznačuje, že by informace týdeníku New Yorker o jednáních mohly být pravdivé. Už několikrát zazněly v koalici hlasy, že je nutné s Tálibánem jednat, jinak válka neskončí. Tento názor zastávali především Britové, což vadilo afghánskému prezidentovi Hámidu Karzáímu.

Tálibán ale zatím nabídky na připojení k mírovému procesu odmítal, jednat byl ochoten jen spojenec Tálibánu, hnutí Hezbe Islámí, vedené Gulbuddínem Hekmatjárem. Tálibán se cítí silný v kramflecích, v posledních letech jeho pozice v Afghánistánu stále sílí, svou působnost rozšiřuje a necítí potřebu jednat.

V Afghánistánu přepadli banku

Devět mrtvých a 70 zraněných si vyžádalo v sobotu přepadení banky v afghánském Džalalabádu. Mezi oběťmi a zraněnými jsou policisté, obyvatelé i zaměstnanci místní pobočky soukromé Kábulské banky.

„Tři sebevražední atentátníci se odpálili v džalalabádské pobočce Kábulské banky,“ stojí v prohlášení kanceláře prezidenta Hámida Karzáího. V tom ale ještě uvádějí tři oběti a 14 zraněných. Místní televize Tolo News ale uváděla 15 mrtvých.

Útoky na Němce

V sobotu byla napadena německá vojenská kolona v Kundúzu. Při útoku byli zraněni tři vojáci. Při útoku provedeném raketovým granátometem byl zničen německý obrněnec.

Útok byl proveden krátce poté, co muž v afghánské uniformě na německé základně v Afghánistánu zastřelil tři vojáky a šest dalších zranil. Dva z nich jsou v kritickém stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám