Hlavní obsah

USA i Británie jsou připraveny poslat do Afghánistánu další jednotky

Novinky, Tomáš Reiner
Washington/Londýn
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama plánuje vyslat do Afghánistánu dalších 4000 vojáků, kteří mají pomoci vycvičit tamní bezpečnostní síly. Oznámil to senátor Carl Levin. Obama by měl krok oznámit v páteční řeči o strategii v Afghánistánu a Pákistánu. Britský deník The Times mezitím citoval armádního šéfa generála Richarda Dannatta, podle něhož by mohly do Afghánistánu přijít také dalších 2000 Britů.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Britští a američtí vojáci na společné patrole v afghánské provincii Hílmand

Článek

V Afghánistánu v současnosti působí 38 000 amerických a 8000 britských vojáků. Obama už oznámil plán vyslat letos dalších 17 000 vojáků. Další 4000 by podle Carla Levina mohly do země dorazit v červnu.

Obama má v pátek představit svůj plán pro Afghánistán i sousední Pákistán. Prezident řekl, že USA vnímají potíže obou zemí jako spojité nádoby. Americké jednotky také na bojovníky hnutí Tálibán od loňska útočí i na pákistánském území, naposledy při čtvrtečních útocích v Jižním Vazíristánu zemřelo 11 lidí. [celá zpráva]

Útok na pozice Tálibánu na jihu Afghánistánu

Příslušníci mezinárodních sil a afghánští vojáci v bojích, které začaly ve čtvrtek večer, zabili 18 bojovníků Tálibánu. V noci zahájili útok na jedno z útočišť Tálibánu v okrsku Laškargáh v afghánské provincii Hílmand. Střety pokračovaly i v pátek. Žádné civilní oběti nejsou hlášeny.

Příslušníci mezinárodních sil a afghánští vojáci v bojích, které začaly ve čtvrtek večer, zabili 18 bojovníků Tálibánu. V noci zahájili útok na jedno z útočišť Tálibánu v okrsku Laškargáh v afghánské provincii Hílmand. Střety pokračovaly i v pátek. Žádné civilní oběti nejsou hlášeny.

Provincie Hílmand je jednou z hlavních bašt hnutí Tálibán v Afghánistánu a také největším centrem pěstování opia v zemi.

Obama o postupu jednal i s afghánským prezidentem

Obama svou strategii pro Afghánistán probíral i s afghánským prezidentem Hamídem Karzáím. USA nejsou s jeho prací zcela spokojeni a britský deník The Guardian nedávno uvedl, že se zvažuje vytvoření premiérského postu, jenž by obsadil člověk blízký NATO a omezil široký vliv prezidenta. [celá zpráva]

Prezident Obama v souvislosti s působením Američanů v Afghánistánu uvedl, že musí existovat i výhledový plán na stažení. Spojené státy rovněž upouští od pojmů „nepřátelský bojovník“ či „globální válka proti terorismu“, které zavedla administrativa předchozího prezidenta George Bushe mladšího.

Britové připraveni posílit o 2000 vojáků

Spojené státy vyzývají ostatní členy Severoatlantické aliance, aby také vyslali posily. Britové jsou jedni z nemnohých, kdo jsou ochotni výzvy vyslyšet. Armádní velitel generál Richard Dannatt ve čtvrtek deníku The Times řekl, že Británie je připravena poslat dalších 2000 vojáků. Jedná se o polovinu 12. mechanizované brigády, která měla původně jít do Iráku. Vyslání posil musí schválit vláda.

Timesy rovněž citovaly nejmenovaného vysokého představitele NATO, podle něhož by mohlo USA pomoct ještě Polsko a Itálie, od ostatních se to prý nečeká.

Reklama

Výběr článků

Načítám