Hlavní obsah

USA chtějí "svého člověka" v afghánské vládě, vytvořily by mu úřad

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Spojené státy a jeho evropští spojenci se připravují na dosazení „svého člověka“ do vedení afghánské vlády. Uvedl to v pondělí britský deník The Guardian, podle něhož má vytvoření nové výkonné či přímo premiérské funkce obejít prezidenta Hamída Karzáího, s jehož prací nejsou spojenci spokojeni.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánský prezident Hamíd Karzáí

Článek

List s odkazem na nejmenované diplomaty tvrdí, že návrh vzešel z Bílého domu a je součástí revidovaného plánu pro Afghánistán a Pákistán, který po svém zvolení nařídil prezident Barack Obama a jenž USA představí koncem března na haagské konferenci.

Spojenci nejsou s Karzáího vládou spokojeni a hodnotí ji jako zkorumpovanou a nekompetentní. Podle Guardianu odhadují, že Karzáí v srpnových volbách prezidentské křeslo obhájí, a nevidí jinou alternativu než jeho pravomoci omezit zřízením premiérského postu. Návrh také zmiňuje možnost zbavit Kábul kontroly nad částí zahraničních peněz pro Afghánistán. Prostředky by už nesměřovaly k provinčním vládám přes vládu, ale přímo.

„Karzáí nemá výsledky. Jestliže máme jeho vládu podporovat, musí fungovat, aby se omezila korupce. Její rozsah je děsivý,“ řekl deníku jeden zdroj a jiný dodal: „Nikdo si nemůže být jist, že nepřijde někdo ještě desetkrát horší. Není to lehké.“  

Americký plán postupu v Afghánistánu a Pákistánu byl dokončen minulý týden. Prezident Obama měl o jeho konečné verzi rozhodnout o víkendu v Camp Davidu. Washington boj v Afghánistánu Američanům vysvětluje potřebou nedovolit návrat Tálibánu a al-Kajdy.

Obama chce i plán odchodu

Z dalších doporučení Obama zvažoval mimo jiné i posílení armády o 65 až 230 000 vojáků a policejních sborů o 80 000 členů. Už minulý měsíc nařídil vyslat do Afghánistánu dalších 17 000 vojáků.

Prezident v neděli v televizi CBS řekl, že USA musejí mít ovšem jasnou také strategii odchodu. „Musí být jasné, že to není konečná záležitost,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám