Hlavní obsah

VIDEO: Obama je americkým prezidentem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spojené státy mají prvního černošského prezidenta. V úterý pozdě večer místního času se jím stal 47letý demokrat Barack Obama, který v lidovém hlasování porazil republikánského soka Johna McCaina. Obama získal většinu států, které byly před hlasováním nerozhodnuté, a přitom klíčové. Volby provázel historicky největší zájem voličů.

Foto: Jason Reed, Reuters

Barack Obama krátce po zveřejnění výsledků ze stěžejních států.

Článek

Podle výsledků sčítání v sedm hodin ráno středoevropského času měl Obama 338 volitelů z 270 potřebných, McCain získal 163 volitelů. Obama se úřadu ujme v lednu po Georgi W. Bushovi, který ve funkci strávil osm let.

„Dnešek je odpovědí těm, kdo pochybovali o síle demokracie. Sen našich otců žije. Dlouho se k tomu schylovalo. Do Ameriky přišla změna,“ řekl Obama před desetitisíci lidí v chicagském Grant Parku. Dodal, že z rekordního množství voličů mnozí čekali hodiny, aby se k hlasovacím zařízením dostali, jiní hlasovali poprvé. „Věřili, že jejich hlas může něco změnit. A to je naše zpráva světu: nejsme nějakým sdružením jednotlivců, jsme Spojené státy americké,“ řekl.

Barack Obama po vyhlášení výsledků.foto: Reuters/Carlos Barria

McCain uznal porážku ještě před dokončením sčítání hlasů v klíčových státech na východě, na dálku pogratuloval Obamovi a pochválil jeho kvality. „Americký lid se vyslovil a vyslovil se jasně... Pocit zklamání je přirozený, zklamal jsem já, vy nikoliv,“ řekl s tím, že budoucímu prezidentovi nabízí své schopnosti, dobrou vůli a služby a stejně tak by měli učinit i jeho voliči.

:. Průběžné výsledky voleb v USAfoto: Novinky

Výrazný rozdíl mezi oběma kandidáty v počtu získaných volitelů ovšem zastiňuje poměrně těsný výsledek v počtu získaných hlasů ve spoustě států.

BEZ KOMENTÁŘE: Obama vyhrál, Američané oslavují. Zdroj: Reuters/Stream.cz

Nepopulárního Bushe vystřídá první černoch

Obama je patnáctý demokrat a sedmnáctý právník, který v Bílém domě zasedne. Republikána George Bushe nahradí v lednu. Jeho volbu formálně v polovině prosince potvrdí sbor volitelů.

Barack Obama krátce po zveřejnění výsledků ze stěžejních států.foto: Reuters/Jason Reed

Demokratický kandidát vítězstvím naplnil očekávání komentátorů zpočátku předvolebního souboje z kraje roku, i když někteří dávali větší šance jeho kolegyni Hillary Clintonové, která nakonec v primárkách neuspěla. Postup republikánského prezidenta George Bushe mladšího v Iráku počátkem roku ještě neslavil úspěch, a když se dostavil, propukla v USA krize finančního sektoru.

Téma ekonomiky se rázem v kampani stalo zdaleka nejhlavnějším, což znevýhodnilo válečného hrdinu z Vietnamu Johna McCaina, který do primárek vstupoval jako outsider. Zatímco ekonomiku považovalo podle CNN za hlavní téma 62 procent voličů, o otázce války v Iráku a boje proti terorismu si to myslela jen zhruba desetina lidí.

:. McCain uznal porážku. Za ním stojí jeho manželka Cindy.foto: Reuters/Rick Wilking

Bezpečnostní témata byla rozhodující při posledních volbách, které potvrdily v úřadu George Bushe. Ten teď ovšem dosluhuje jako jeden z nejméně populárních amerických prezidentů v novodobých dějinách. Má podporu jen 28 procent Američanů.

Přelomové volby

Prezidentské volby 2008 se zapsaly do dějin spoustou superlativů a primátů. Na kampaň se vydalo zatím nejvíc peněz - jen Obamův tábor hlásí výdaj 1,6 miliard dolarů, pouze káva jeho tým přišla na víc než dva tisíce. Volby také provázela historicky nejvyšší voličská účast, přičemž se výrazně zvýšil podíl mladých voličů.

Prezidentem USA bude Barack Obama. Zdroj: ČTK

V Bílém domě zasedne první Afroameričan, úřad viceprezidenta zase obsadí poprvé římský katolík, Joe Biden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám