Hlavní obsah

PROFIL: Joseph Robinette Biden

Novinky, rei
Aktualizováno

Delawarského senátora Joe Bidena si kvůli jeho zkušenostem vybral kandidát Demokratické strany na prezidenta Barack Obama za svého možného příštího viceprezidenta. Obama ve volbách počátkem listopadu uspěl a Biden tak od ledna 2009 převezme druhou nejvýznamnější pozici v USA.

Článek

Biden (1942) byl v roce 2008 jedním z nejdéle sloužících mužů v Senátu. Poprvé ho do něj zvolili v roce 1972, tehdy byl pátým nejmladším senátorem v amerických dějinách.

Biden je především dlouhodobým členem a nynějším předsedou senátní komise pro zahraniční vztahy. Je znám svou podporou vojenské intervence v Bosně a hlasoval také pro americkou invazi v Iráku, i když později se dal k oponentům postupu USA v zemi. V Senátu ale Biden působil i v justiční komisi, které také krátce předsedal.

Senátor, který má mezi kolegy jeden z nejnižších výdělků, se dvakrát ucházel také o prezidentský post. Boj o nominaci v roce 1988 i 2008 ale vzdal v počátku kampaní. Koncem srpna 2008 se do boje o Bílý dům zapojil znovu, když si ho do listopadových voleb jako svou pravou ruku vybral kandidát demokratů Barack Obama. Obama ve volbách uspěl a Biden se stane prvním viceprezidentem-římským katolíkem.

Pikantní je, že republikána Johna McCaina, který s Obamou soupeřil, Biden v roce 2004 navrhoval prezidentskému kandidátovi demokratů Johnu Kerrymu na post viceprezidenta. O Bidenovi se tehdy hovořilo jako o možném budoucím ministru zahraničí.

Biden se narodil v Pensylvánii, ale když mu bylo deset roků, přestěhoval se s rodiči do Delaware kvůli tomu, že jeho otec nemohl za úpadku v padesátých letech sehnat práci. Tato zkušenost měla ovlivnit jeho budoucí politické postoje.

Biden měl v mládí řečové potíže, které odstranil až v době studií. Graduoval v oboru historie a politických věd na delawarské univerzitě v Newarku. Poté nastoupil na univerzitu v Syracuse ke studiu práv. Povolání do Vietnamu nedostal kvůli astmatu z dětství. Sám se také neúčastnil protiválečných protestů, údajně ho zaměstnávala škola a manželka, jíž se v roce 1966 stala Newyorčanka Neilia Hunterová. Doktorát získal Biden o dva roky později.

Učitelskou kariéru záhy vystřídal vstup do politiky, v níž se zpočátku mimo jiné zasazoval o stažení USA z Vietnamu a občanská práva.

Manželům Bidenovým se brzy po sňatku narodily tři děti: Joseph Beau (1969), Robert Hunter (1970) a Naomi Christina (1971). Radost ze zvolení do Senátu překazila tragická dopravní nehoda před Vánoci 1972. Zemřela Bidenova žena i roční dcera. Synové byli vážně zranění, ale později se zotavili. Rezignaci Bidenovi rozmluvil šéf demokratů v Senátů Mike Mansfield a Biden složil senátorskou přísahu od lůžek zraněných synů. Posléze kvůli péči o syny do práce ve Washingtonu denně hodinu a půl dojížděl vlakem. V roce 1975 potkal Jill Tracy Jacobsovou, s kterou se o dva roky později oženil. Mají spolu dceru Ashley Blazer (1981).

Bidenovo působení v Senátu za více než tři dekády přerušily jen zdravotní potíže. Kvůli mozkové aneurysmě byl v roce 1988 operován hned dvakrát.

Senátor tvrdí, že se v životě nedotkl alkoholu. Odradily ho od toho zkušenosti s alkoholiky v širší rodině.

Bidenovy postoje

- V Senátu měl zásadní podíl na vzniku několika trestních zákonů (jeden je znám jako Bidenův trestní zákon) a zákona proti násilí na ženách.

- V 90. letech kritizoval postup vyšetřovatele Kennetha Starra při vyšetřování kauz Whitewater a Monica Lewinska. Hlasoval pro zproštění viny tehdejšího prezidenta Billa Clintona.

- Biden připravil také několik protidrogových zákonů, mimo jiné se zasadil o postavení steroidů mimo zákon.

- V zahraniční politice Biden obhajoval nálety NATO v Bosně. Zároveň žádal zrušení zbrojního embarga a výcvik bosenských muslimů. Srbského vůdce Slobodana Miloševiče nazval válečným zločincem.

- Biden hlasoval proti první válce v Perském zálivu v roce 1991 a o jedenáct let později vyzýval prezidenta George Bushe ml., aby invazi do Iráku odložil až po vyčerpání veškerých diplomatických snah. Nakonec pro zásah v Iráku zvedl ruku. Dnes postup USA v zemi kritizuje. Navrhuje Irák rozdělit do tří federálních oblastí: kurdské, šíitské a sunnitské.

- Biden v roce 2008 hlasoval i pro plán vládní finanční pomoci v hodnotě 700 mld. dolarů bankovnímu sektoru v krizi.

- Stejně jako Barack Obama je Biden pro potraty. Biskup diecéze ve Wilmingtonu ho za to kritizoval, zakázal mu veřejně vystupovat v katolických školách a přijímat od něj svátost.

Reklama

Výběr článků

Načítám