Hlavní obsah

DNA potvrdila nález dvou dětí cara Mikuláše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Testy DNA provedené v americké laboratoři potvrdily, že kosterní fragmenty nalezené loni na Urale skutečně patří careviči Alexejovi, synovi posledního ruského cara Mikuláše II. a dědici ruského trůnu, a jeho sestře Marii.

Článek

„Hlavní genetická laboratoř v USA dokončila práci a plně to potvrdila,“ řekl gubernátor Sverdlovské oblasti Eduard Rossel podle agentur Interfax a RIA Novosti. „Nyní jsme tak nalezli celou rodinu,“ dodal. Carská rodina byla v roce 1918 vězněna a následně popravena nedaleko uralského Jekatěrinburgu.

Podle agentury AP se na testech DNA podílel expertní tým lékařské fakulty Massachusettské univerzity.

Poté, co předchozí genetické testy potvrdily totožnost dalších členů carské rodiny, byl v Petrohradě slavnostně pohřben car Mikuláš II., jeho žena a tři dcery. Jejich ostatky byly v Petropavlovské pevnosti uloženy v den 80. výročí jejich vraždy.

Pokud jde o zbylé dva členy rodiny, ostatky Alexeje a čtvrté dcery Marie v hromadném hrobu objeveny nebyly, a jejich osud byl proto obestřen tajemstvím. Podle některých spekulací byla jejich těla spálena a popel rozprášen v lese, podle dalších byli pohřbeni jinde než rodina.

Na veřejnosti však kolovaly i odvážnější domněnky. Podle jedné z nich obě děti masakr přežily. Čas od času se objevují jedinci, kteří se za ně nebo za jejich potomky prohlašují. Nynější výsledky testů DNA by tyto spekulace mohly definitivně vyvrátit. Členové carské rodiny posledního panovníka jsou od roku 2000 v Rusku uctíváni jako svatí mučedníci.

Kosterní ostatky Alexeje a Marie objevili loni ruští archeologové u Jekatěrinburgu nedaleko místa, kde bolševici carskou rodinu postříleli. Ruská prokuratura v té době oznámila, že v souvislosti s nálezem obnovila vyšetřování okolností smrti carské rodiny. „Na fragmentech těl jsou poškození zřejmě způsobená střelbou. Všechny kosti jsou ohořelé a vykazují příznaky, že na ně bylo působeno agresivními látkami,“ citovala v době nálezu agentura ITAR-TASS vyjádření generální prokuratury. Ta kvůli nálezu obnovila vyšetřování okolností smrti cara Mikuláše II. a členů jeho rodiny, původně zahájené v roce 1991.

Ostatky cara, jeho ženy a tří dcer byly nalezeny u Jekatěrinburgu už na konci 70. let. Tehdy poskytl první důkaz manžel britské královny princ Philip, který je s Romanovci příbuzensky spřízněn. Genetická a molekulární analýza DNA tehdy prokázala rodovou příbuznost jeho tkáně s pozůstatky carské rodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám