Hlavní obsah

Zámek Šíleně smutné princezny nemá o romantická zákoutí nouzi

Helena Vondráčková jako krásná, naoko však smutná princezna, a princ Václav Neckář, kterému se příliš nechtělo do ženění. Kdo by neznal tuto českou klasiku z roku 1968 a nezapomenutelnou romantickou scénu, v níž dvojice společně pluje po zámeckém rybníku a zpívá píseň o staré zahradě. Víte však, kde se tato nezapomenutelná pohádka natáčela?

Foto: Profimedia.cz

Na zámku se natáčela pohádka Šíleně smutná princezna.

Článek

Pokud byste chtěli stejně tak jako princ Václav spadnout kvůli krásné princezně do rybníka, zajeďte se podívat do zámeckého parku v Blatné. Právě zde se točila tato známá hudební pohádka (část exteriérů rovněž na Slovensku v zámku v Bojnicích), jež dokáže potěšit i dnešní generaci legendárními filmovými scénami. Ve vězení, kam byl princ odveden, zamilovaně maloval ikonická srdce, v komnatách ronila slzy princezna a v zámecké zahradě tiše kuli pikle rádcové.

Renesanční zámek Blatná je vedle Švihova a Červené Lhoty jedním z nejzachovalejších vodních sídel v Čechách. Patří starému šlechtickému rodu Hildprandtů z Ottenhausenu, žijícímu v Čechách již od 17. století, kterému se navíc v roce 1990 navrátil jeho majetek. Majitelé na zámku dodnes žijí a bydlí v domě v zámeckém parku. První zmínky o zámku Blatné ovšem sahají až do roku 1235.

Perlou je anglický park

„Znám jednu starou zahradu, kde hedvábná je tráva, má vrátka na pět západů a mně se o ní zdává,“ zpívají výše uvedení protagonisté ve svém slavném duetu. Perlou Blatné je bezpochyby její anglický zámecký park, který opravdu stojí za vaši návštěvu. Dostanete se k němu průchodem přes nádvoří a malebný most.

Foto: Tereza Havlíčková

Zámek Blatná je jedno z nejvýznamnějších vodních sídel v Česku.

Park vznikl v první polovině 19. století a může se chlubit rozlohou 42 hektarů. Veřejnosti je přístupný celoročně. Pokud se chcete cítit také jako princ s princeznou, zapůjčte si lodičku a střihněte si stejnou pohádkovou scénu. K vidění jsou zde také nádherné aleje letitých dubů, rybník se závoji vrbových větví a také pávi hlasitě vás vítající už po vstupu do zámku.

První, co vás však při návštěvě zámeckého parku uchvátí, jsou volně se pasoucí daňci skvrnití. Zvířata jsou na návštěvy zvyklá, a proto se od vás nechají nakrmit, pohladit, dokonce se vám může stát, že do vás občas i laškovně dloubnou. Pamlsky, kterými můžete daňky potěšit, naleznete hned u pokladny zámku. Při zpáteční cestě si nenechte určitě ujít posezení v místní kavárně na nádvoří, kde vám s láskou připraví nejen kávu, ale i zákusky z domácí výroby.

Mají i místní strašidlo

Dle pověsti na zámku straší. Prochází se tu šedá paní, která byla jako mladá dívka zaživa zazděna v zámecké kapli. A proč právě šedá? Ve chvíli, kdy po letech byla krypta opět otevřena, spatřili objevitelé dívčiny šedé vlasy. Proto si možná režisér Zdeněk Podskalský vybral Blatnou pro natočení duchařské komedie Bílá paní (titulní postavu ztvárnila Irena Kačírková).

Foto: Tereza Havlíčková

Perlou zámku je anglický park.

Foto: Tereza Havlíčková

Narazíte v něm i na místní zvířecí obyvatele.

V prostorách zámku se můžete také zhlížet v kouzelném benátském zrcadle z 18. století, do kterého když se člověk podívá a nemá žádný těžký hřích, splní se mu jeho nejtajnější přání.

Stephanos, syn majitelky zámku baronky Jany Germenis-Hildprantové, o zrcadle říká: „Zrcadlo funguje, ale potřebuje trochu pomoct. Když máte nějaké přání, musíte na jeho splnění také pracovat.“

Pokud tedy budete mít cestu do jižních Čech, zastavte se v Blatné (cca 25 km od Strakonic), stojí to opravdu za to.

Tři bohyně v Troji. Tajemné menhiry vztyčil autor slovinské vlajky

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám