Hlavní obsah

Vinobraní na Znojemsku nahradí Vinařské t(r)ipy

Právo, Milan Vojtek

Znojemské historické vinobraní podobně jako jiné velké akce s desetitisíci účastníků vymazala z kalendáře opatření proti šíření koronaviru. Znojmo ale pro milovníky vína a příznivce regionu chystá v termínu zrušené akce jako náhradu putování za vinaři.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jedním z míst, kam Vinařské t(r)ipy povedou milovníky vína a burčáku, je i vyhlášená vinice Šobes poblíž Hnanic na Znojemsku.

Článek

„Znojemské historické vinobraní je pro nás všechny vrcholem sezony jak z pohledu marketingu města, tak z pohledu výnosů pro místní podnikatele, ubytovatele a vinaře. Vinobraní jako takové nebude, ale rušit plánovanou návštěvu Znojma a Znojemska rozhodně nikdo nemusí. Několik akcí totiž nabídnou vinaři z celého Znojemska. Jsem na náš region pyšný, lidé se tu nechovají jako konkurenti, ale táhnou za jeden provaz,“ říká starosta Jan Grois (ČSSD).

Program a hvězdy letošního historického vinobraní mají přijet příští rok, lidé o taháky nepřijdou. Letos jim město chystá jinou nabídku, která neodporuje nastaveným opatřením a vypořádá se s počtem lidí, kteří mohou být současně na jednom místě, v takzvaném sektoru.

O degustace nepřijdou

„Přestože tak velké akce, jako je Znojemské historické vinobraní, kvůli vládním opatřením pořádat nemůžeme, představujeme spolu s vinaři Vinařské t(r)ipy. Otevřené sklepy a degustace nabídnou vinaři z Hnanic a Šatova, Konic a Popic, Vrbovce, Božic, Nového Šaldorfu, Havraníků, Chvalovic nebo také ze Znovínu Znojmo a Vinařství Lahofer,“ uvedl ředitel Znojemské Besedy František Koudela. S nabídkou vína přichází také spolek Hudba Znojmo spolu s destinační společností Znojmoregion.

Jako za morové epidemie. Kvůli vínu musí lidé strčit ruku do tajemné díry

Muži

„Společnou propagací dílčích akcí a programu dokážeme uspokojit místní i návštěvníky, kteří cestu do Znojma v tomto termínu plánovali a kteří už třeba mají zarezervované ubytování. Dotazů k alternativnímu programu místo vinobraní máme opravdu hodně a tato nabídka pro nás bude odpovědí,“ dodává Koudela.

Ve dnech 11. až 13. září tak budou milovníky dobrého vína a burčáku na známých i nových místech čekat degustace. Nešlápne vedle, kdo se vypraví do centra Znojma či do vyhlášeného Louckého kláštera. Najde tam možnost ochutnat to nejlepší z vinic.

„Do programu prohlídek s průvodcem jsme zařadili ‚zapomenuté‘ prostory za štukovými sály s dochovanými pozůstatky působení vojáků ve zdech kláštera v minulém režimu a také zrekonstruované prostory druhého podlaží s nádhernými sály. Při prohlídce ochutnají návštěvníci na pěti různých místech šest vzorků vín z produkce Znovínu,“ láká předseda představenstva Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.

Akce se účastní mnohá zajímavá vinařská místa. A nové vinařství společnosti Lahofer u Suchohrdel na Znojemsku nabídne kromě degustace i prohlídku vinařství s omezením na malé skupiny do pětadvaceti osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám