Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ochutnejte vepřové speciality, vyrazte na závody

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O třetím únorovém víkendu pokračují masopusty. Ochutnat na nich můžete množství zabijačkových specialit. Pokud vás spíše než obžerství láká sport, dostanete o víkendu spoustu příležitostí, kde vybít energii. Vyrazit můžete na běžecké i běžkařské závody. Chystá se také festival zaměřený na krásy Nového Zélandu.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Na Nový Zéland

Seznamte se s kulturou Nového Zélandu. Vyrazte v sobotu do kina Dlabačov na festival, který se této daleké zemi věnuje v plné šíři. Dozvíte se množství historických faktů, pokocháte se krásnými fotografiemi, čeká vás přednáška, promítání několika dokumentů, ale také ochutnávky piva z novozélandského chmele. Podrobnosti najdete zde.

Vepřové hody

Máte rádi vepřové? V tom případě zamiřte v sobotu na pražskou Náplavku, kde se bude hodovat opravdu ve velkém. V rámci farmářského tržiště se tentokrát můžete těšit na zabijačku, která vám nabídne všechno dobroty z čuníka, včetně ovaru, klobás, jitrnic, jelit nebo prdelačky. Více najdete zde.

Valentýnský běh

Vezměte svou drahou polovičku a oslavte svátek zamilovaných sportem. Ve Stromovce se koná další ročník Valentýnského běhu, při kterém budete mít možnost vyhrát startovné na Pražskou štafetu. Chybět nebude ani tombola nebo společná rozcvička před samotným závodem. Další informace zde.

Kam o víkendu s dětmi: Oslavte masopust, vyrazte na maškarní

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Masopustní hody

Oslavte v sobotu masopust v Jílovém u Prahy. Kromě neodmyslitelného průvodu masek a hudebního doprovodu se můžete těšit především na dobré jídlo. Hody nabídnou vepřové speciality, jako jsou jitrnice či jelita a další. Více informací najdete zde.

Bydlení za socialismu

Už jen do neděle můžete navštívit výstavu v Regionálním muzeu v Kolíně, která se zabývá bytovou kulturou za socialismu. Představuje vývoj interiérů od 50. let minulého století do konce 80. let, s důrazem na obory designu, nábytek, keramiku, sklo, textil nebo spotřebiče. Více informací naleznete zde.

Jihočeský kraj

Masopustní zabijačka

Na zabijačkové speciality můžete během víkendu vyrazit na lovecký zámek Ohrada. Masopustní veselice nabídne rej masek, ale především vepřové hody. Čeká vás také výstava o historii chovu prasat nebo o tradici zpracování vepřového masa. O doprovodný program se postarají harmonikáři. Více zde.

Plzeňský kraj

Valentýnský závod

Provětrat se nebo seznámit s někým novým budete moci v rámci Valentýnského párty běhu, který se koná v Borském parku v Plzni. Ať už jste šťastně zamilovaní, nebo single, vyběhněte na pětikilometrovou trasu, na níž vás čekají i různé úkoly. Účastníci budou odměněni také památeční medailí. Další informace naleznete zde.

Karlovarský kraj

Karlův běh

Přijďte poměřit svou zdatnost s účastníky Karlova běhu, který se o víkendu koná na Božím Daru. Ať už jste rekreační sportovci, nebo aktivní běžkaři, přijdete si na své díky velkému výběru tras. Zdatnější závodníci mohou zvolit třeba 22kilometrovou trasu volnou technikou, nebo klasicky na 45 kilometrů. Na výběr jsou ale také 12kilometrové trasy oběma technikami. Více informací naleznete zde.

Ústecký kraj

Krušnohorská třicítka

Sportovci se mohou vypravit také na Krušnohorskou třicítku, která se koná po celý víkend. Jak už název napovídá, nejdelší trasa nabídne 30 kilometrů, a to pro klasickou techniku. Zvolit můžete i poloviční vzdálenost, a to jak klasickou, tak volnou technikou. Akce se koná v Novém Městě. Podrobnosti najdete zde.

Liberecký kraj

Na historických lyžích

V sobotu se můžete zúčastnit závodu na historických lyžích. Nebo přijďte na tuto zábavnou taškařici jen podpořit svého favorita. Akce se koná ve skiareálu Kedr ve Smržovce a soutěžit se bude ve třech disciplínách - paraslalomu, sjezdu na dojezd a hup-skok-letu. Vítězové se mohou těšit na rum v různě velkých baleních. Více zde.

Královéhradecký kraj

Masopustní jarmark

V sobotu se v pevnostním městě Josefov uskuteční masopust. Kromě průvodu masek se můžete těšit na celodenní řemeslný jarmark s tradičními vepřovými dobrotami, ale také lokálním pivem. Součástí bude rovněž soutěž o nejlepší koblihy nebo takzvaná sklizeň jitrnic. Co dalšího vás čeká, najdete zde.

Pardubický kraj

Počátky počítačových her

Pamatujete si, když do Česka dorazily první, a dnes už kultovní počítačové hry? Vypravte se na výstavu Retrogaming v Poličce, která interaktivní formou připomene právě tuto dobu. Prohlédnete si ukázky osobních počítačů, prvních notebooků, v další sekci si budete moci zahrát i staré hry, jako jsou Prince of Persia, Pac-Man nebo Space Invaders. Další informace najdete zde.

Vysočina

Sochy mluví

Obdivujete sochařské umění? Novou perspektivu pohledu na ně nabízí výstava v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě, která představuje zejména sochařské portréty v oživené prostorové instalaci. Prohlédnout si budete moci zejména díla z 20. století, přičemž se dozvíte o jejich vzniku v politicko-společenském kontextu. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Po sklepích

Máte uprostřed zimy chuť na pořádnou vinnou degustaci? Pak vyrazte v sobotu do Popic, kde se uskuteční procházka mezi sklepy i s ochutnávkou. Nic megalomanského ovšem neočekávejte, akce bude mít spíše komorní charakter. Budete si moct popovídat i se samotnými vinaři, registrace předem navíc není nutná. Další informace naleznete zde.

Olomoucký kraj

Masopustní veselí

Masopust nemine ani Olomouc. Lidový svátek budete moci oslavit v sobotu, kdy na vás čeká tradiční průvod masek, ale také pravá domácí zabijačka, která nabídne všechny dobroty z čuníka, na něž si jen vzpomenete. Akci doplní vystoupení folklórních souborů z Hané a přidají se k nim i kejklíři. Více informací zde.

Zlínský kraj

O nejlepší klobásu

V rámci masopustních oslav se ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm uskuteční hody spojené se soutěží mistrů řezníků. Soutěžit se bude konkrétně o nejlepší valašskou klobásku a také nejlepší tlačenku. Atmosféru dokreslí také vystoupení cimbálové muziky s tanečníky nebo sbor dobrovolných hasičů. Podrobnosti najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Valentinská pouť

Vyrazte v rámci Valentinské pouti do Muzea Novojičínska, které bude mimořádně otevřeno mimo běžnou otevírací dobu. Čeká vás rukodělná dílna, v níž se seznámíte s tradičními technologiemi, které si budete moci i vyzkoušet. Zaměřena bude na papuče. Workshop je doplňkem k výstavě, která se k obuvi váže. Více informací najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám