Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Oslavte masopust, vyrazte na maškarní

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Únor je dobou masopustu. Tento lidový svátek můžete během víkendu oslavit na mnoha místech, včetně Prahy, Děčína nebo Jeníkova u Hlinska. Jelikož se ale bude slavit také Valentýn, můžete prozkoumat všechny podoby lásky v olomoucké Pevnosti poznání. Anebo si oblékněte masky a vyrazte na maškarní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
Praha

Karlínský masopust

Oslavte masopust v Karlíně. Kromě tradičního průvodu masek se můžete těšit na hudební vystoupení nebo ohňovou show, připraveno bude také množství stánku s masopustními dobrotami. Program ale nabídne také aktivity pro děti, které se mohou těšit na soutěže, dílničky a divadelní pohádky. Další informace najdete zde.

Dinosauří dílny

Vyrazte s dětmi do minulosti a poznejte pravěké obyvatele. Muzeum pravěku Trilopark nabídne dobrodružnou výpravu za dinosaury, budete si moci sáhnout na kosti, stoličku mamuta, zub megalodona nebo trilobity z celého světa. Přichystány jsou i dílny, kde si budou moci děti nabarvit lebku dinosaura nebo si vytvoří odlitek některého vyhynulého tvora. Více informací zde.

Maškarní bál

Oblékněte si kostýmy a vyrazte s dětmi na maškarní bál, který se bude konat v prostorách Chvalské stodoly. Těšit se můžete na zábavný program plný her a soutěží, tombolu, diskotéku, ale také občerstvení. Pro rodiny, které dorazí kompletně v maskách, je navíc přichystán speciální dárek. Podrobnosti naleznete zde.

Tipy na víkend: Ochutnejte vepřové speciality, vyrazte na závody

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Pohádková prohlídka

Projděte si zámek v Mníšku pod Brdy se skutečně pohádkovým doprovodem. Společnost vám při prohlídce bude dělat královna Elsa z disneyovky Ledové království, které se zatoulal její kamarád sněhulák Olaf. Pomozte jí ho najít a prozkoumejte při tom všechny zámecké komnaty, včetně sklepení. Další informace najdete zde.

Masopustní karneval

Vyrazte se s dětmi pobavit na masopustní karneval v Dobříši. Převlékněte se podle libosti i vlastní fantazie a přijďte si zahrát hry, zasoutěžit, pobavit se a zatančit si. Akce je sice primárně pro děti, ale nudit se jistě nebudou ani dospělí. Chybět nebude ani tombola o ceny. Více informací naleznete zde.

Jihočeský kraj

Do baroka

Vydejte se s dětmi prozkoumávat období baroka. V písecké Sladovně aktuálně naleznete interaktivní expozici, v níž se seznámíte s několika důležitými povoláními — stavitelem, hudebníkem, umělcem a mastičkářem. Společným úsilím možná vyřešíte záhadu tajemného oltáře. Co přesně vás čeká, se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Hrdinové fotbalu

Seznamte se s příběhy českého fotbalu v rámci výstavy, která probíhá v plzeňském prostoru Depo2015. S dětmi si procvičíte nejen základy kopané, ale také týmovou práci a férovou hru. Dozvíte se také, kdo odmítl reprezentovat nacistické Německo a riskoval svůj život nebo si prohlédnete dresy a kopačky hráčů domácího klubu Viktoria Plzeň. Další informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Perníková chaloupka

Zpříjemněte si sobotu pohádkou. V Domě kultury v Ostrově se budete moci vypravit na dobrodružství s Jeníčkem a Mařenkou, kteří narazí na sladkou Perníkovou chaloupku. Pohádka je loutková, čeká vás ovšem v netradičním hudebním provedení. Více se dozvíte zde.

Ústecký kraj

Masopust v zoo

Seznámit se s tradicemi můžete během masopustu v děčínské zoo. Chybět nebude oblíbený průvod masek, veselá muzika, ale ani soutěže. Předvést se budou moci ti, kteří se nebojí plotny. Chystá se totiž soutěž o nejlepší koblihu, ale také o nejrychlejšího koblihového jedlíka nebo nejhezčí masopustní masku. Co dalšího akce nabídne, se dozvíte zde.

Liberecký kraj

Jarní vědecké prázdniny

Až do poloviny března operuje liberecká iQlandia v prázdninovém režimu. Znamená to, že je připraven bohatý vědecký program, kde budete moci experimentovat, učit se, ale především se bavit. Čeká vás například soutěžní hra Lovci rekordů, kde poměříte své síly s rekordmany zvířecí říše. Denně se také koná dětská laboratoř, kde budete vyrábět různé zvířecí stopy. Další informace naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Jarní tvoření

Jaro už pomalu klepe na dveře. Přijďte do Muzea Náchodska na tvořivou dílnu, v níž si budete moci ozdobit květináč dle vlastní fantazie a zasadíte si do něj rovnou květinu, s níž můžete příchod jara netrpělivě očekávat. Kapacita je omezená, místo si proto včas rezervujte. Další informace zde.

Pardubický kraj

Lidový masopust

Masopustní veselí nemine ani Jeníkov u Hlinska. Dozvíte se něco o historii této lidové tradice, zvycích a podobně. Akce je neodmyslitelně spjata také s hodováním, chybět tedy nebudou různé masové dobroty, především zabijačkové. Součástí bude také typický průvod masek, který je zapsán na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Další informace zde.

Vysočina

Herní výstava

Přijďte se pokochat pěknými modely a pohrát si. V Počátkách se koná výstava stavebnice české značky Cheva, kde si prohlédnete více než 20 modelů budov české lidové architektury napříč tuzemskými regiony. Součástí expozice je ovšem i herna s třemi zónami rozdělenými podle věku, kde budete moci stvořit něco vlastního. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Na fašank

V Pavlově slaví fašank neboli masopust. Na programu je tradiční pochůzka masek s muzikou, ale také pohoštění. Kromě toho bude také výjimečně otevřen místní archeopark, který jinak v zimním čase spí. Konat se budou také dvě komentované prohlídky, během nichž se přenesete do hluboké historie. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Láska je věda

Poznejte nejrůznější podoby lásky v olomoucké Pevnosti poznání. Dorazte od pátku do neděle a zjistíte například, jaké svatební rituály se konají v různých koutech světa nebo jak si vybírají svého ideálního partnera zvířata, a jaké úsilí musejí vynaložit k jeho získání. V laboratoři vás čekají zábavné experimenty, vyrobíte si i pěkné dárečky. Podrobnosti najdete zde.

Zlínský kraj

Masopustní veselice

Oslavte masopust přímo v centru Zlína. Čekají vás hudební vystoupení, ale také přehlídka folklorních souborů, průvod masek nebo zabijačkové dobroty. Děti se mohou těšit na ukázky lidových řemesel, například uměleckých kovářů, ale také další atrakce a aktivity. Další informace naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Nebezpečná příroda

Příroda je krásná, fascinující, ale stejně tak dokáže být i nebezpečná. Přesvědčit se o tom můžete na výstavě, která se koná v Muzeu Beskyd ve Frýdku-Místku. Seznámíte se během ní s jedovatými rostlinami, živočichy i houbami, na které můžete narazit v lese, na louce, ale i na zahradě nebo v parku. Dozvíte se také o různých druzích jedů, jejich využití a působení na člověka. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám