Hlavní obsah

Špilberk ukazuje dosud neznámá místa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum města Brna otevřelo v dubnu nový prohlídkový okruh, který je zaměřený na dějiny dominanty města Brna, hradu Špilberku. Návštěvníci mají nově možnost zavítat na místa, která byla dosud nepřístupná.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Špilberk je výraznou dominantou města Brna a častým turistickým cílem.

Článek

Na pozadí příběhů jednotlivých sálů a míst areálu si návštěvníci poskládají pestrou mozaiku dějin hradu. Jedná se o první stálý prohlídkový okruh zaměřený na historii hradu, ale zároveň již o čtvrtý v celkovém počtu stálých prohlídkových okruhů na Špilberku.

Hrad Špilberk je více než 700 let dominantou Brna coby symbol panovnické moci i lidského utrpení, královský hrad, sídlo moravských markrabat, nedobytná pevnost, nejtěžší věznice habsburské monarchie, kasárna několika armád a aktuálně především sídlo Muzea města Brna. Objekt od středověku do současnosti prošel mnohými změnami, o kterých většina návštěvníků nemá tušení, a právě to lze objevovat na okruhu Příběh hradu.

Rodný dům Gregora Johanna Mendela chystá novou expozici

Cestování

„Letos uplyne 60 let od prohlášení hradu národní kulturní památkou, a tak se zdálo být příhodné v tomto roce zařadit na repertoár prohlídkový okruh, který bravurně vylíčí dějiny hradu a města Brna,“ konstatuje ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Exteriéry na nové trase nabídnou dosud utajené nejkrásnější výhledy na Brno, při prohlídce exteriéru jsou na trase nejstarší dochované části hradu, což je sál s křížovou klenbou a gotickými svorníky.

Unikáty a legendy

Návštěvníci si projdou reprezentativní křídlo hradu, kde uvidí jedinou, částečně dochovanou, středověkou obrannou věž. Ve stejných místech jsou pak na kachlové dlažbě k vidění znaky zemí, které ovládal panovník Přemysl Otakar II., pravděpodobný zakladatel hradu. Za zmínku také stojí vitráže v královské kapli.

Unikátní je návštěva prostor, které nebyly dosud veřejnosti zpřístupněny, jako je například renesanční salonek s jediným zachovaným renesančním oknem na Špilberku a rozměrnými obrazy habsburských panovníků. Dále je nově přístupné tzv. vlaštovčí hnízdo, společenský prostor vybudovaný v letech druhé světové války pro důstojníky wehrmachtu s původními, krásně zdobenými kachlovými kamny.

Průvodci mají také přichystané nejrůznější zajímavosti a legendy o hradu a postavách s ním spojených.

Moravská Třebová bude mít expozici ve věži

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám