Hlavní obsah

Rodný dům Gregora Johanna Mendela chystá novou expozici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslavy letošního dvoustého výročí narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela odstartovaly včera v jeho rodné obci Hynčice, části Vražného na Novojičínsku. Jedním z největších počinů bude nová expozice v Mendelově rodném domě.

Foto: Pavel Karban , Právo

Starostka Vražného Gabriela Grzegorzová před rodným domem Gregora Johanna Mendela ukazuje na vizualizaci, co všechno by budoucí expozice měla nabídnout.

Článek

„Stávající expozice z roku 2007 už neodpovídá dnešním potřebám. Ta nová bude interaktivní, hravá. Chceme ji zaměřit hlavně na děti. Rádi bychom v nich vzbudili větší zájem a povědomí o Mendelovi, protože je známější mimo ČR než u nás,“ vysvětlila starostka Vražného Gabriela Grzegorzová (Vražné – obec 21. století) s tím, že součástí expozice bude například badatelna nebo stroj genetiky. Náklady na její vznik se pohybují okolo 22 milionů korun, velkou část by měl obci pomoci uhradit stát.

Moravská Třebová bude mít expozici ve věži

Tipy na výlety

„Bohužel do léta to nestihneme, aktuálně dokončujeme projektovou dokumentaci. Pokud peníze dostaneme, mohla by být otevřena příští rok,“ odhadla starostka.

Oslavy v červenci

Hlavní část oslav v rodné Mendelově vsi se uskuteční od 20. do 24. července. Ale i mimo tento termín je naplánována řada akcí, které Mendela připomenou. „Počítáme s výsadbou 200 hrušní nedaleko jeho rodného domu nebo obnovou křtitelnice, v níž byl Mendel v místním kostele pokřtěn. Ta se momentálně restauruje, slavnostně ji odhalíme 23. července,“ prozradila Grzegorzová.

To, že oslavy Mendelova narození si nebudou připomínat pouze ve Vražném-Hynčicích, potvrdil generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák.

„Už nyní máme akce k Mendelovi ve Valticích na jihu Moravy. Včera byla v naší ostravské pobočce otevřena nová expozice Zemědělství 4.0, kde je také Mendelův koutek. A největší z oslav proběhne v Praze, kde bude od poloviny června otevřena velká výstava Nekonečný příběh. Budeme na ní prezentovat odkaz Mendela v současném zemědělství,“ popsal a upozornil, že objevy rodáka z Hynčic jsou stále motorem současných výzkumů plemenářských i šlechtitelských stanic.

S jarem se do Brna vracejí komentované procházky

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám