Hlavní obsah

Moravská Třebová bude mít expozici ve věži

Rozšíření hlavní prohlídkové trasy čeká na návštěvníky zámku v Moravské Třebové na Svitavsku. V pátek zde bude otevřena nová expozice v zámecké věži zaměřená na působení jednoho z nejvýznamnějších moravských šlechticů své doby Ladislava Velena ze Žerotína.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Moravská Třebová

Článek

„V horní části věže je instalována ložnice a pracovna Ladislava Velena. Tyto prostory jsou pojaty v tradičním historickém hávu. Ve spodním patře věže je interaktivní moderní část expozice, kde se návštěvník seznámí s vývojem moravskotřebovského panství a jeho držiteli kolem roku 1620,“ prozradila kastelánka Karolína Machálková.

Ladislav Velen ze Žerotína žil v letech 1579 až 1638 a byl velkým mecenášem umění i vědy. Do Moravské Třebové zval učence, kameníky, umělce i alchymisty. Podporoval vydavatelskou činnost Jednoty bratrské, Janu Amosi Komenskému věnoval mapu Moravy. V jeho době se městu začalo říkat moravské Athény. Rozkvět zámku skončil po bitvě na Bílé hoře. Velen jako vůdce moravských stavů emigroval do Slezska a přišel o majetek. V exilu se připojil k odpůrcům Habsburků.

S jarem se do Brna vracejí komentované procházky

Tipy na výlety

„Nová expozice je začleněna do stávající prohlídkové trasy Poklady Moravské Třebové. Ve spolupráci s historiky Městského muzea došlo k přesunu instalací z některých místností, abychom dosáhli chronologicky správného sledu historických událostí. Věříme, že pro návštěvníka tak vznikl atraktivnější a přehlednější zámecký okruh,“ dodala kastelánka.

Významnou evropskou památkou

Návštěvnost zámeckých expozic a výstav na zámku v Moravské Třebové klesla během předchozích dvou let vinou pandemie koronaviru na polovinu. V roce 2020 zámek navštívilo asi 6500 lidí, vloni zhruba 7600. Kromě toho přichází značné množství návštěvníků na kulturní akce na zámku ve venkovním prostředí.

Zámek je výraznou renesanční památkou v kontextu celé střední Evropy. Na konci 15. století se zde jako na jednom z prvních míst v českých zemích objevily moderní renesanční prvky a na začátku 17. století tu vznikla tři manýristická křídla podle plánů italského stavitele.

Roku 1840 zámek vyhořel, tehdejší majitel nechal část postavenou za Ladislava Velena Žerotína opravit podle původních plánů. Starší objekty přikázal ze tří čtvrtin zbourat, jedno křídlo dostalo empírovou podobu. Zámek tak z velké části vypadá jako v žerotínském období v 17. století.

Svijanský zámek zve na koupel v pivních lázních

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám