Hlavní obsah

Na Vítkově Hrádku konečně teče voda

Právo, Lucie Kándlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední Výtoň

Na Vítkově Hrádku, který je nejvýše položenou hradní zříceninou v České republice, už teče voda. Dosud ji sem správci hradu museli denně vozit v barelech. Do konce roku by tu mělo vzniknout i chybějící sociální zázemí.

Foto: Pavel Pechoušek

Speciální souprava narazila na vodu na Vítkově Hrádku v hloubce asi čtyřicet metrů.

Článek

Zříceninu Vítkův Hrádek, která se nachází nedaleko obce Přední Výtoň na Českokrumlovsku v nadmořské výšce 1035 metrů, navštíví každoročně tisíce turistů. Nabízí totiž neopakovatelný výhled na Lipensko i rakouské Alpy. Zříceninu vlastní obec Přední Výtoň a stará se o ni Spolek přátel Vítkova Hrádku. Ten také zajistil výměnu trámů na plošině, ze které turisté sledují panoramata, a nechal postavit nové palisády.

Každý den jsme vozili na hrad vodu v barelech. Cesta je plná kamenů, auto trpělo.
Miroslav Kovačičín, spolek přátel Vítkova Hrádku

Dá se říct, že Spolek hradní zřícenině vrátil život téměř za pět minut dvanáct. A jak se Vítkův Hrádek postupně zvelebuje, láká víc a víc turistů.

Ovšem obrovským problémem tu byla voda. Správci hradu ji sem museli denně vozit v barelech, aby lidé mohli spláchnout mobilní toalety či si umýt ruce. „Každý den jsme vozili na hrad vodu v barelech. Cesta je plná velkých kamenů. Auto samozřejmě trpělo,“ uvedl Miroslav Kovačičín ze Spolku přátel Vítkova Hrádku.

Spolek sehnal peníze, aby specializovaná firma provedla na Hrádku vrt.

Zámek na Blanensku zdobí šaty filmových princezen

Cestování

„Na vodu jsme narazili v hloubce zhruba čtyřiceti metrů. Speciální souprava vrtala více než tři dny tvrdou žulou až do hloubky sedmdesát dva metrů, kde se přidávaly další prameny. Do měsíce bychom měli mít stavební povolení a ještě letos by v bývalé konírně mělo vzniknout sociální zařízení se splachovací vodou. Plánujeme upravenou studnu i čističku odpadních vod,“ řekl starosta Přední Výtoně Jan Bittner. Investice by se měla pohybovat okolo jednoho milionu korun, samotný vrt vyšel na zhruba dvě stě sedmdesát tisíc korun.

V poslední době je totiž návštěvnost zříceniny tak obrovská, že mobilní toalety přestávají turistům stačit.

„Není to dobrá vizitka pro obec ani Vítkův Hrádek. Během letní sezony stavební práce nebudou návštěvníky rušit. V plánu je nyní geologický průzkum, takže od září by se mohlo v místní konírně začít stavět,“ dodal Bittner.

Kohout Vítek

Letos se stal velkou atrakcí nový obyvatel hradu - kohout Vítek. U vstupu má postavený kurník a svým kokrháním vítá všechny příchozí. Od srpna se tu navíc bude hrát divadlo pro děti.

Vítkův Hrádek založil v polovině 13. století Vítek z Krumlova jako strážní hrad obchodní stezky z Rakouska do Čech.

Zámek v Peruci je přístupný veřejnosti

Cestování

Zajímavostí je, že zde byl v roce 1394 krátce vězněn panskou šlechtou král Václav IV., a místo navštívil také korunní princ Rudolf, syn císaře Františka Josefa.

Reklama

Výběr článků

Načítám