Hlavní obsah

Muzeum v Hlučíně spouští virtuální realitu

Zcela nové lákadlo, které má přispět k probuzení zájmu o historii zejména u mladých lidí, připravuje Muzeum Hlučínska v Hlučíně. Stálá expozice se již brzy rozšíří o možnost vyzkoušet si takzvanou virtuální realitu, která patří ve světě k nejmodernějším trendům muzejnictví.

Foto: Aleš Honus, Právo

Virtuální realitu budou moci návštěvníci objevovat prostřednictvím speciálních brýlí.

Článek

První návštěvníci si budou moci novinku vyzkoušet už 4. února, kdy uplyne přesně 102 let od připojení území Hlučínska k bývalému Československu.

Ocenění v soutěži

Stálá expozice, nazvaná Kdo jsou lidé na Hlučínsku, nabízí ucelený pohled na specifickou minulost regionu, pro nějž se také vžilo označení Prajzská. Zdařilá expozice získala před sedmi lety ocenění v národní soutěži Gloria Musealis a tvoří ji tři výstavní celky, které mapují složité peripetie historického vývoje území. Nyní expozice dostane zcela nový a interaktivní rozměr.

Bývalá stodola odhalí v Roztokách dávnou minulost

Cestování

Virtuální realitu nabízí sice již několik málo muzejních institucí v České republice, v případě vlastivědných expozic jde však o unikátní záležitost. Na návštěvníky budou od února čekat speciální brýle, po jejichž nasazení se ocitnou v první polovině minulého století na hlučínském náměstí, které je odrazem historických zvratů. Ty budou návštěvníci prožívat.

Foto: Muzeum Hlučínska

Po nasazení brýlí návštěvník uvidí na hlučínském náměstí třeba kapli, která je již zbouraná.

„Není to přitom žádné abstraktní odosobněné prostředí jako třeba u počítačových her, ale návštěvník se stane součástí skutečného příběhu tohoto regionu. Takže nebude jen sedět a poslouchat nějaký výklad, ale může využít různé interaktivní prvky, které ho aktivně vtáhnou do děje,“ řekl Právu ředitel muzea Metoděj Chrástecký.

Příběh podobný tomu, jehož součástí se návštěvníci stanou, přitom v minulém století plném geopolitických přelomů prožívaly na Hlučínsku tisíce lidí.

Ředitel muzea dodal, že projekt má ambice přitáhnout k zájmu o historii zejména mladou generaci, pro níž jsou moderní technologie neodmyslitelnou součástí každodenního života.

Otevřeno je celoročně

Muzeum Hlučínska má sídlo i expozice v budově zámku v Hlučíně, otevřeno je celoročně. Založeno bylo v roce 2005 jako příspěvková organizace města Hlučín a je tedy jednou z nejmladších vlastivědných muzejních institucí v České republice.

Notre-Dame otevře až za dva roky. Zatím lze katedrálu navštívit virtuálně

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám