Hlavní obsah

Bývalá stodola odhalí v Roztokách dávnou minulost

Velmi atraktivní, interaktivní a multimediální má být nová archeologická expozice Archevita – Stopami věků, která se rodí ve Středočeském muzeu v Roztokách. Vzniká v bývalé stodole, posledním zatím neopraveném objektu v areálu.

Foto: Středočeské muzeum v Roztokách

Takto bude vypadat nová expozice v bývalé stodole. Návštěvníci uvidí i repliky starobylých obydlí.

Článek

V dolní části se návštěvníci projdou skanzenem s replikami obydlí v měřítku 1:1. Domy oživí holografické simulace a projekce do zdi, ve kterých se mihnou známé osobnosti.

„V neolitu můžeme potkat Ivu Pazderkovou a Aničku Fialovou, v pozdní době kamenné nás bude s každodenními úkony výrobce broušené industrie seznamovat Dan Bárta, v době bronzové máme Václava Noida Bártu a Lucii Šteflovou, obchodnickým umem ohromí Petr Čtvrtníček. Smrt germánské aristokratky představila Kamila Janovičová,“ prozradila Právu zástupkyně ředitelky Jana Klementová.

Aby si příchozí dokázali představit, jak to v dávných dobách chodilo, herci vystupují v dobových kostýmech.

Tu už před 15 lety napadlo, že by kdysi hospodářský objekt šlo takhle využít. „Archeologická expozice ve zděných prostorech tak nevynikne, ale tady díky výšce a využití prvků původního krovu z 19. století to má úplně jinou atmosféru,“ míní.

Jihlava turisty láká pod střechy

Cestování

Práce začaly v roce 2019. Aby si příchozí dokázali představit, jak to v dávných dobách chodilo, herci vystupují samozřejmě v dobových kostýmech, nebudou chybět ani dermoplastické modely praturů, kteří usnadnili dřinu pravěkého člověka od eneolitu.

Expozice se bude obměňovat

Ve druhém patře budovy se objeví archeologické nálezy, které se podařily pracovníkům muzea zachránit v uplynulých dvaceti letech v Praze-západ. V terénu bádají i teď, ale nesoustředí se na velkoplošné výzkumy, nýbrž na rodinné domy. A i odtud pocházejí podle Klementové velmi zajímavé kousky. Takže muzejní expozice se bude obměňovat, aby lidé měli důvod přijít opakovaně. Bohatství skýtají též depozitáře, v nichž leží přes 600 tisíc předmětů.

„Máme zajímavé poklady bronzových předmětů, dýky, náramky, nákrčníky nebo hřivny, které mají velkou vypovídající hodnotu. Líbivou štípanou a broušenou industrii, tedy věci, které sloužily k výrobě a zajištění obživy. V expozici najdeme zlaté předměty, například minci z doby římské, která byla druhotně využita jako šperk,“ vypráví Klementová.

Nová expozice se otevře 22. dubna. „Finišujeme, tři čtvrtiny práce jsou za námi, ale jak to tak bývá, poslední čtvrtina je vyčerpávající,“ popisuje aktuální dění. Po dokončení si dá chvíli pauzu a pak začne vymýšlet další novinky. „Něco už mám, expozici by slušela třeba doprovodná publikace,“ míní s úsměvem.

Modely hradů představují jejich původní podobu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám