Hlavní obsah

Klášter v Hájku zve během listopadu na návštěvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím se ve františkánském klášteře v Hájku mezi středočeskou Hostivicí a Červeným Újezdem orientovali hlavně na poutě a poutníky. Do konce listopadu ale lze o nedělních odpolednech projít celý areál i zhlédnout výstavu o historii o obnově slavného místa s pohnutými osudy.

Foto: Petr Janiš, Právo

Rajský dvůr s loretánskou kaplí a opravou fasád.

Článek

Prohlídky mohou být komentované a příspěvek na výstavu je dobrovolný. „Jedním z hlavních úkolů je přitáhnout zájem veřejnosti,“ opakuje průvodkyně. „Brána františkánského kláštera v Hájku se otevírá návštěvníkům,“ zve na webu na výstavu za Přátele svatého Františka Lucie Sirovátková.

Hájecký klášter byl stejně jako ostatní mužské kláštery přepaden v noci na 14. dubna 1950 Státní bezpečností. Dochovaly se autentické vzpomínky.

Začala rekonstrukce zámku v arboretu Nový Dvůr

Tipy na výlety

„Když jsem všechny probudil, šli jsme do refektáře a v přízemí byli příslušníci v uniformách a se samopaly, a tak jsem došel do jídelny a tam bylo dvanáct civilů. Poznal jsem předsedu národního výboru Červeného Újezda pana Špírka. Takový starší člověk, který na podzim přinesl gratulaci k sedmdesátinám tatíčku Stalinovi, že ji máme podepsat,“ popsal páter Inocenc František Kubíček.

Osazenstvo hájeckého kláštera se i s kroměřížskými studenty muselo do dvou hodin sbalit a bylo odvezeno do severočeských Hejnic. Z hájeckého kláštera se poté stal pro řeholníky sběrný tábor, do roku 1953 tábor na nucené práce, podobně jako v Želivi, jen s lepší pověstí. Od roku 1953 šlo o vojenský prostor.

Část knihovny shořela

Traduje se, že vybavení kláštera, zejména knihy, ale i sochy byly naházeny na hromadu, a kdo chtěl, mohl si něco odnést. „Paní Hamouzová z protějšího hostince tak zachránila cennou sošku Panny Marie. Řekla, že ji františkánům vrátí, a to se také stalo,“ vyprávěla průvodkyně. Velká část původní klášterní knihovny však shořela, některé knihy si patrně odnesli jednotlivci.

Postupná obnova kláštera trvá už desetiletí. V posledních letech ji podpořilo ministerstvo kultury i Středočeský kraj. Hlavním sponzorem je ale františkánská provincie a přispívají také drobní dárci. Opraveno bylo východní křídlo. I při nedělní návštěvě lze vidět a slyšet zedníky, jak pracují v rajském dvoře na jedné z fasád. Obnova zahrad se stala i tématem diplomové práce studentky brněnské Mendelovy univerzity. Práce se v etapách plánují na 15 let.

Do Hájku vede poutní cesta od pražské Lorety s mnoha dochovanými kaplemi pro jednotlivá zastavení. A poutě se konají pravidelně.

V Jerichu je znovu k vidění jedna z největších mozaik na světě

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám