Hlavní obsah

Začala rekonstrukce zámku v arboretu Nový Dvůr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S ročním zpožděním začala dlouho plánovaná rekonstrukce zámečku v arboretu v Novém Dvoře, který je součástí Slezského zemského muzea Opava. Budova je dominantou zdejšího areálu. Celkové náklady se odhadují asi na 38 milionů korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zámeček je dominantou arboreta v Novém Dvoře u Opavy.

Článek

Zámeček, pocházející z doby konce Rakousko-Uherska, je kvůli špatnému stavu uzavřen od roku 2015. Dříve v něm měl své zázemí personál arboreta a byly zde umístěny mimo jiné stovky krabic s herbáři.

Otevírat se bude na jaře

Zaměstnanci arboreta už v minulém roce začali s jeho vyklízením. Pak se čekalo na veřejnou soutěž, v níž bude vybrána firma, která objekt zrekonstruuje. „Smlouva se zhotovitelem nakonec byla uzavřena letos v září, rekonstrukce by měla skončit v květnu 2022,“ sdělil Právu mluvčí muzea David Váhala. Už během příštího léta by se pak měl zámeček otevřít pro veřejnost.

Zámek Šíleně smutné princezny nemá o romantická zákoutí nouzi

Tipy na výlety

Rekonstrukce zámku se plánovala delší dobu. „Statika je dobrá, ale počítáme s částečnou opravou střešní konstrukce krovu, dřevěných podlah a budou se měnit všechny rozvody. Chceme také zrenovovat schodiště, které je velmi krásné, rádi bychom ho zachovali,“ řekl vedoucí arboreta Rostislav Šindler.

Po ukončení rekonstrukce se počítá s tím, že zde bude kromě herbářů umístěna knihovna a také menší expozice. Dále rovněž sál pro svatebčany. „V našem arboretu jsou svatby velmi žádané. Většinou počasí vychází, ale pokud prší, musí se obřad konat pod přístřeškem, což ale není moc důstojné,“ dodal Šindler.

Váhala doplnil, že v budově vznikne také nové sociální zařízení pro návštěvníky, kanceláře odborných pracovníků a též se chystá drobná připomínka zakladatele arboreta Quida Riedla.

O skleníku zatím není jasno

Chystaná rekonstrukce zámečku přitom není jedinou novinkou, na kterou se mohou návštěvníci v budoucnu těšit. V areálu by měl totiž vyrůst velký tropický skleník, s nímž by měl být zámeček propojený.

Příprava výstavby ale nabrala kvůli problémům s výběrovým řízením zpoždění, s investicí se však i nadále počítá a ohrozit by ji neměla ani úsporná opatření spojená s pandemií koronaviru a snad ani výměna vlády. Aktuálně se čeká na rozhodnutí ministerstva kultury, které je zřizovatelem Slezského zemského muzea.

Letecké muzeum na Slovácku získalo další unikát

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám