Hlavní obsah

Klášter augustiniánů v Borovanech založili, aby se zapomnělo na Žižku

Nedaleko města Borovany na Českobudějovicku stála tvrz Trocnov, kde se narodil proslulý husitský hejtman Jan Žižka.

Foto: Vratislav Konečný

Borovanský zámek, kdysi to byla klášterní prelatura.

Článek

První pohusitský klášter

Po porážce radikálních kališníků u Lipan v květnu 1434 se země postupně konsolidovala a vzpamatovávala se z devastace. V Borovanech založil roku 1455 Petr z Lindy klášter. Nejprve dostal svolení od krále Ladislava Pohrobka, že může nechat vystavět kostel a prozatímní klášterní budovy.

Definitivní souhlas dal téhož roku se stavbou pro augustiniány kanovníky místodržící království Jiří z Poděbrad, to bylo o tři roky později posvěceno i papežem Piem II. Jednalo se o první pohusitskou stavbu kláštera, boží bojovníci je jako prvotní cíle vypalovali a drancovali nejen na svém území. Borovanský měl nechat zapomenout na kališnické období, a hlavně na Žižku, kterého měla řada lidí ve vzpomínkách.

Foto: Vratislav Konečný

Zadní trakt s kašnou

Kostel Navštívení Panny Marie byl vybudován v roce 1466, později ho v baroku upravili do současné podoby. Poté došlo na budování klášterních budov.

Z kláštera se zachovala gotická křížová chodba. Právě tou se vypravíte do nitra bývalé prelatury z let 1760-1770 za vlastnictví Schwarzenbergů přestavěné na zámek. Klášter zrušili roku 1785 po reformách Josefa II.

Nádherně opravená budova má tři křídla obklopující nádvoří s kašnou. V budově i na nádvoří je výborné posezení u kavárensko-cukrárenských specialit.

Foto: Vratislav Konečný

Chodba s gotickou klenbou

Pod ochranou škapulíře

V průjezdu zámku se nachází infocentrum, přes které začíná prohlídková trasa. Buď se můžete zúčastnit komentované prohlídky, nebo si vzít tištěného průvodce a vyrazit. V chodbě stojí v lapidáriu barokní sochy, panely s dějinami kláštera, historií poutnictví, originály polychromovaných dřevěných soch v životní velkosti z římovské křížové cesty.

Velmi zajímavá je Škapulířová kaple a k tomu vysvětlení, co se pod pojmem škapulíř skrývá.

Foto: Vratislav Konečný

Kostel Navštívení Panny Marie

Původně se jednalo o část řeholního hábitu, tvořeného dvěma pruhy látky s otvorem pro hlavu. Některé byly s kapucí, každý řád měl svou barvu. Později se z nich vyvinuly ochranné amulety, kde v sešitých dvou kusech látky byly posvěcené předměty, kouzelné či léčivé byliny. Měly ochraňovat nositele před nemocemi, ale i přírodními živly. Dnes se nosí kovové škapulířové medaile nahrazující více škapulířů.

Pokud se vydáte na komentovanou prohlídku, nemusíte číst všechny tyto informace a že jich na panelech je. Prohlédnete si kostel Navštívení Panny Marie, kapli a zámecké místnosti. Vyzkoušet si můžete církevní oblečení.

Foto: Vratislav Konečný

Část klášterní expozice

Když se bratři hádají

Augustiniáni přišli do Borovan z Třeboně, kde působili již přes sto let na panství Rožmberků. Dařilo se jim, pak se ale pohádal probošt Jakub s ostatními bratry, do toho přišly spory se sousedy a šířilo se protestanství. Katolický klášter spěl k úpadku, který v 16. století dovršila morová rána.

Klášter se na nějakou dobu vzpamatoval, ale po josefských reformách v roce 1787 koupil borovanský majetek Jan ze Schwarzenbergu a objekt přestavěl na zámek.

Foto: Vratislav Konečný

Sochy z římovské křížové cesty

Nadchl cestovatele Joea Hlouchu

Po pozemkové reformě ve 20. letech minulého století byl Schwarzenbergům zámek a pivovar ve městě ponechán. Pak ale byl na prodej. Nejvážnějším uchazečem o dobře zachovalý zámek byl cestovatel Joe (Josef) Hloucha (1881 až 1957). Vlastnil velké sbírky asijského umění nashromážděné při cestách hlavně do Japonska. Proč Borovany nekoupil, není známo. Nakonec si nechal postavit vilu Sakura v Roztokách u Prahy.

V letech 1932 až 1945 borovanský majetek drželi Rosenaurové.

Foto: Vratislav Konečný

Trochu nezvyklá socha Jana Žižky

Do zámku i na borůvky

Zámek koupila v roce 1939 obec, od roku 1940 do 1997 sloužil jako základní škola. Po rekonstrukci v roce 2010 je otevřen pro veřejnost. U zámku je velký park s bylinkovou a borůvkovou zahradou. V borůvkové zahradě je čítárna, roste tu osm druhů kanadských borůvek.

Každoročně se v červenci ve městě koná Borůvkobraní, v areálu zahrady v létě mnoho kulturních akcí. Na náměstí u zámku stojí žulový pranýř z roku 1656 a socha Jana Žižky s kyjem připomínajícím loupežnickou palici z Mrazíka.

Jihočeské cyklobusy již vyjíždějí

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám