Hlavní obsah

Jihočeské cyklobusy již vyjíždějí

Cyklobusy v Jihočeském kraji vyjely na své trasy již tuto sobotu. Celkem bude po kraji jezdit jedenáct linek. Nově i na Třeboňsku a v okolí České Kanady.

Foto: Kateřina Trávníčková

Trojice cyklistů pod hradem Landštejn studuje v mapě, kudy dál

Článek

Autobusové spoje, které přepravují pěší a cyklisty i s koly, budou letos jezdit téměř po celém Jihočeském kraji. K linkám, které spojují České Budějovice a okresní města s oblastmi Šumavy, Lipenska a Novohradských hor, letos přibudou také doposud neobsluhované oblasti v okolí České Kanady, Toulavy a Třeboňska.

Cyklobusy uvezou až 25 kol a cyklisté se tak bez aut dostanou do těch nejatraktivnějších míst kraje. Linky propojují například Jindřichův Hradec s Táborem, Frymburkem a Lišovem.

Prodejny a servisy kol znovu otevřely. Zákazníci si ale počkají

Domácí

„Díky nim se s kolem může kdokoli dostat k oblíbeným turistickým cílům, jako je hrad Choustník, Kozí hrádek, zámek Červená Lhota či Rožmberk nad Vltavou. Jedna nová linka spojuje také Tábor s Blatnou a umožní návštěvu Toulavy, zámku Orlík nad Vltavou či zážitkového parku Zeměráj v Kovářově,“ řekl náměstek hejtmana Antonín Krák (ČSSD).

Letošní novinkou je také propojení na vlakové a linkové autobusové spoje. Navíc díky provázanosti s cyklobusy Plzeňského kraje se turisté dostanou do Sušice, Domažlic či Železné Rudy.

Turisty sveze z Prahy do Mělníka loď

Cestování

Při využití takzvané zelené linky je ve Slavonicích zajištěna návaznost na linky rakouského dopravce do Raabsu a Drosendorfu. „V letošním roce je opět očekáván zvýšený nápor turistů v jihočeském regionu. Při využití letních linek odpadá také starost s hledáním parkovacího místa,“ dodal Krák.

Třeboňská šlapka

Cyklobusy vítají hlavně na Třeboňsku, které je doslova rájem cyklistů. Cyklistickou sezónu tu odstartovali již před 14 dny tradiční akcí Třeboňská šlapka. První hromadnou cyklovyjížďku si nenechaly ujít desítky cyklistů.

Do zapadlé části Šumavy za dávnými tajemstvími

Tipy na výlety

Do lázeňského města se cyklisté sjíždějí přes celé léto. Mají tu totiž trasy, které vedou hlavně kolem rybníků a lesy. Nejdelší cyklotrasa měří 86 km a vede z Třeboně přes Dunajovice, Slověnice, Lomnici nad Lužnicí, Veselí nad Lužnicí, Novou Hlínu až ke Schwarzenberské hrobce.

Reklama

Výběr článků

Načítám