Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte na festival řemesel nebo veletrh tvoření

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu se bude tvořit. Vyrazit můžete na festival řemesel v Brandýse nad Labem, inspiraci načerpáte také v Olomouci nebo Otrokovicích na výtvarných i jiných workshopech. Tvořit se bude koneckonců i v pražském Poštovním muzeu nebo na výstavě lega v Kyjově. Mimo to se konají karnevaly či tematické akce v zoo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
Praha

Na Sibiř

Poznejte nehostinnou i krásnou krajinu Sibiře. Zamiřte do Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur, kde v pátek startuje výstava právě o tomto kusu země. Seznámíte se třemi největšími sibiřskými biomy — tundrou, tajgou a stepí, ale také s tamními obyvateli. Expozice je interaktivní, což ocení především děti. Podrobnosti naleznete zde.

Tvořivá dílna

Vyrazte s dětmi na tvořivou dílnu, která se v sobotu uskuteční v Poštovním muzeu. Naučíte se technice suché jehly, pomocí níž si vyrobíte grafický list. Touto technikou si můžete vyrobit také dárky pro maminky, babičky nebo tety u příležitosti Mezinárodní dne žen. Akce je součástí výstavy Ženy na poště. Více informací najdete zde.

Den divočiny

Navštivte v sobotu pražskou zoo, kde se budou konat oslavy spojené se Světovým dnem divoké přírody. Ta je zaměřena na trvale udržitelný život na naší planetě. Ve Vzdělávacím centru se dozvíte, jak být k přírodě šetrnější, která zvířata jsou v ohrožení, budete se moci také zúčastnit workshopu, v němž si vyrobíte něco z recyklovaných materiálů. Připraveny jsou rovněž hry s ekologickou tematikou. Další informace naleznete zde.

Středočeský kraj

Festival řemesel

Na zámku v Brandýse nad Labem se bude po celý víkend konat festival Tajemství zaniklých řemesel. Jak už název napovídá, budete se na něm moci blíže seznámit se starými řemesly. Představí se třeba přadlena, tkalci a další. Kromě toho se budou ochutnávat jídla vařená v polní i zámecké černé kuchyni a k poslechu bude hrát historická hudba. Podrobnosti naleznete zde.

Historická bitva

Přijďte přihlížet velkolepé bitvě u Jankova, nejkrvavějšímu střetnutí třicetileté války. Její rekonstrukce se uskuteční v sobotu u památníku bitvy nedaleko obce Jankov a města Votice. Nejprve proběhne pietní akt, posléze se můžete těšit na samotné klání. Více informací naleznete zde.

Jihočeský kraj

Dětský karneval

Oblékněte si s dětmi masky a vyrazte se společně pobavit na maškarní, který se uskuteční v Týně nad Vltavou. Čeká vás klasická karnevalová zábava v podobě her, soutěží, tancování, letošním tématem je Podmořský svět, a tomu můžete přizpůsobit i masky. Více naleznete zde.

Plzeňský kraj

Hrdinové fotbalu

Vyrazte s dětmi na výstavu, která se koná v plzeňském areálu Depo2015, a která mapuje největší příběhy české kopané. Vyzkoušet si budete moci i vlastní dovednosti a schopnost týmové hry. Dále se seznámíte blíže s lokálním fotbalovým klubem Viktoria Plzeň, prohlédnete si dresy, kopačky nebo fotografie. Další informace naleznete zde.

Karlovarský kraj

Maškarní bál

Užít si pravé maškarní veselí můžete s dětmi v neděli v Aši. Vyrobte si doma slušivé kostýmy a přijďte se pobavit. Chybět nebudou soutěže, hudba a tancování, odpolednem vás provedou známé pohádkové bytosti. Více informací naleznete zde.

Ústecký kraj

Výstava panenek

Už jen do konce března se můžete pokochat výstavou v Bílině, na níž zhlédnete desítky kočárků, panenek a hraček. K vidění jsou zejména modely z konce minulého století, ale také klasické mrkací panenky, z nichž některé dostaly podobu podle postav z knih či filmů. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Do Indonésie

Poznejte domorodé kultury Indonésie, Nové Guineje nebo některých ostrovů v Tichomoří. Výstava Tajemná Indonésie představuje nejrůznější autentické předměty, jako jsou totemy, štíty, masky, oštěpy či luky, zároveň se budete moci přenést do tropického pralesa, kde se setkáte s jeho zvířecími obyvateli, ať už orangutany nebo slony. Další informace naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Život v pravěku

Přeneste se do pravěku. Navštivte v sobotu Archeopark Všestary a u příležitosti Mezinárodní dne žen zjistěte, jak se ženy, ale i muži, starali v pravěku o svůj zevnějšek. Připraven je doprovodný program, během kterého si vyzkoušíte různé účesy nebo kostěné šperky, chybět nebude ani oblíbené malování na obličej či dětská herna. Více informací naleznete zde.

Pardubický kraj

Do věže

Začátkem března se mimořádně zpřístupnila věž Hláska pardubického zámku, a to z důvodu rekonstrukce. Obvykle se otevírá jen nárazově, tentokrát mají návštěvníci možnost ji prozkoumat až do začátku letních prázdnin. Vystoupejte 172 schodů na věž a pokochejte se výhledem na Pardubice, Kunětickou horu, v případě dobré viditelnosti ale dohlédnete až do Orlických hor. Více zde.

Vysočina

Svět kostiček

Přijďte si pohrát se stavebnicí. Do Kyjova začátkem března zavítala putovní výstava Svět kostiček, kde si prohlédnete tematickou expozici související s městskou aglomerací, jak v současnosti, tak ve středověku. K vidění budou také různé předměty z filmové tvorby, hlavním lákadlem je ovšem dětský koutek, kde budou moci vaše ratolesti popustit uzdu fantazii a vytvořit si něco vlastního. Další informace naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Láska v zoo

Navštivte brněnskou zoo, kde se budete moci o víkendu dozvědět, jak si zvířata volí svého partnera. Březen je totiž měsícem lásky, kdy se rodí mláďata. Zjistíte, jak si samice vybírají budoucího otce svých potomků, což ovlivňuje budoucí generace. Blíže se podíváte třeba na zebry, anakondy, leguána nebo tamaríny. Další informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Tvořivá Olomouc

O víkendu se v Olomouci uskuteční veletrh pro všechny malé i velké tvůrce. Návštěvníkům bude představeno široké spektrum materiálů, nástrojů, nářadí pro tvoření, ale také aktuální trendy. Součástí veletrhu budou také dílny a workshopy, a to jak pro dospělé, tak i děti. Cílem je návštěvníkům ukázat, že tvoření může být smysluplnou náplní ve volném čase. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Kreativní dílny

Tvořit se bude o víkendu také v Otrokovicích, kde se koná akce určená všem milovníkům ručních prací. A na své si nepřijdou pouze dospělí, ale i děti. Připraveny jsou workshopy a výtvarné dílničky, kromě toho pořídíte také materiál pro své domácí tvoření. Bude možné zakoupit i již hotové výrobky. Více informací najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Na pohádku

Moravskoslezský region je neodmyslitelně spjat s těžbou. O havíři pojednává také pohádka, na kterou můžete vyrazit s dětmi do Národního divadla moravskoslezského. Znáte víly Zlatoočky a slyšeli jste někdy o bludných balvanech? I s těmi se setká havíř při cestě z Černé louky do Koblova. Čekají ho ovšem i další dobrodružství. Přijďte zjistit jaká. Více naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám