Hlavní obsah

Hrad Šternberk zve na adventní povídání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnost, jak si příjemně zpestřit adventní soboty, nabízí lidem hrad ve Šternberku na Olomoucku. Láká na speciální prohlídky, při nichž průvodci zahrnují návštěvníky zajímavými informacemi o historii Vánoc, vánočních tradicích a zvycích, ale i třeba o tom, co měla na štědrovečerní večeři šlechta a co prostý lid.

Foto: Profimedia.cz

Na Šternberku je připraven adventní program.

Článek

Zajímavá nabídka láká. Ukázalo se to i minulou sobotu, přičemž mnozí návštěvníci přivítali už to, že mohli v tuto dobu zavítat na historický objekt. „Chtěli jsme jet někam na výlet, a když jsem zjistila, že zdejší hrad je v sobotu otevřený, nebylo co řešit. Vyrazili jsme. To, že tu nabízejí speciální prohlídky, bereme jako takový bonus,“ svěřila se Právu Hana, která dorazila v sobotu do Šternberka spolu s manželem z obce poblíž Zlína.

„Přijeli jsme nasát trochu vánoční atmosféry. Každý rok i v tento čas někam jezdíme, nyní padla volba na Šternberk,“ sdělila Právu Jitka z Brna, která na hrad dorazila s manželem a dcerou.

Oprava kutnohorské kostnice nabírá zpoždění

Cestování

„Pokud se týká zvyků a obyčejů, které se vážou k Vánocům, myslím, že lidé, kteří k nám přicházejí, o nich leccos vědí,“ řekl Právu průvodce David Štencl, který návštěvníky provázel slavnostně — vánočně — vyzdobenými interiéry hradu, v nichž nechyběly ani betlémy, historické hračky či vánoční stromky.

Podle stolu se poznalo bohatství

I jich se týkala část povídání průvodce. Neopomněl připomenout, že církev se zpočátku k této tradici stavěla zdrženlivě, při vědomí toho, že její kořeny sahají až do pohanských dob. Již staří Keltové a Germáni měli totiž posvátné stromy, na které zavěšovali magické předměty. A protože v sobotu měly svátek Barbory, nemohl Štencl mezi vánočními zvyky opomenout ani vánoční barborky, k nimž se váže velké množství pověr. Větévky třešní uřezané v den svátku svaté Barbory dovedou odpovědět na otázky ohledně zdraví či majetku, předpovídají příchod ženicha i dobu sňatku.

„Na štědrovečerním stole se dalo poznat, jak je kdo na tom s majetkem. Chudší lidé se spokojili se zelňačkou, panstvo mělo na večeři různé druhy polévek, ryby, třeba štiku, na různé způsoby, pečené ovoce a další pochutiny,“ konstatoval průvodce v hradní kuchyni, kde speciální prohlídky končí.

Připomněl, že maso, včetně třeba vepřového a hovězího, se v minulosti často připravovalo nasladko. „A nasladko se připravovaly i ryby. Jeden starý recept na přípravu kapra například uvádí, že se naložil a pak pekl v omáčce, v níž byly i mandle, vlašské ořechy, perník, povidla a rozinky,“ doplnil Štencl.

Adventní prohlídky se uskuteční ještě 11. a 18. prosince.

Na ústeckou šikmou věž povede venkovní schodiště

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám