Hlavní obsah

Oprava kutnohorské kostnice nabírá zpoždění

Výhradně z peněz ze vstupného je opravována kostnice a kostel Všech svatých v Kutné Hoře. To je hlavní důvod, proč se práce protahují. Kvůli pandemii totiž výrazně ubylo turistů a tím i zdrojů peněz na rekonstrukci.

Foto: Profimedia.cz

Kostnice je vyhledávanou atrakcí Kutné Hory.

Článek

„Původní harmonogram počítal s dokončením prací zhruba v roce 2027, nyní je reálný spíše rok 2030,“ uvedla Radka Krejčí, ředitelka organizační složky farnosti Kutná Hora-Sedlec. Do obnovy naklánějícího se kostela s kostnicí, kde byly problémy se statikou a vlhkostí, investovala farnost zhruba 80 milionů korun, v letošním roce to bylo necelých šest milionů.

I přes výrazný úbytek peněz se tady pokračovalo například v poli po rozebrané pyramidě z kostí na čištění stěn a klenby od zbytků poškozených historických omítek. Odborníci obnovovali původní Santiniho štukovou výzdobu a do konce roku by mělo být pole připraveno pro návrat kostní pyramidy.

Dělníci pracovali i na podzemní přístavbě, která se buduje na úrovni dolní kaple a jež by měla být otevřena návštěvníkům do roku 2025. V příštím roce se do původních míst vrátí pyramida z lidských ostatků.

Na ústeckou šikmou věž povede venkovní schodiště

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám