Hlavní obsah

Dingové pomohou vzkřísit Zoo Vyškov

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyškov

Nová expozice s divokými australskými psy dingy, která bude největší ve střední Evropě, by mohla zoologické zahradě ve Vyškově pomoci vzpamatovat se z letošní sezony. Zoo v ní kvůli koronaviru a karanténě zaznamenala zhruba šestinový pokles návštěvnosti.

Foto: Zoo Vyškov

Vizualizace nové expozice pro smečku australských psů dingo, která vznikne v zoo ve Vyškově.

Článek

I když byly pak letní prázdniny co do množství příchozích mimořádně úspěšné, propad návštěvnosti z jara se již nepodařilo dohnat. Zoo se pokusí zabodovat s novou smečkou.

„Přivezli jsme dva samce z Francie a další dva samce se samicí z Polska. Smečka si na sebe již zvyká. Dostane prostorný výběh, a pokud vše dobře vyjde, vytvoříme z ní chovnou skupinu dingů,“ řekla Právu ředitelka zahrady Dagmar Nepeřená. Připomněla, že vyškovská zoo je propojena s tamním dinoparkem. Ročně je obvykle navštíví okolo 200 tisíc lidí.

Potíže s financemi 

Zahrada se zaměřuje na hospodářská a domestikovaná zvířata z celého světa. Dingo je sice australský divoký pes, podle vědců se patrně na tento kontinent kdysi dostal s lidmi a teprve následně zdivočel. Právě proto má své místo i ve vyškovské expozici.

Radost v královédvorské zoo. Narodilo se mládě vážně ohroženého drila

Koktejl

Zahrada je chovala před dvaceti lety a nyní se k jejich chovu vrací. Vybudování moderní expozice pro smečku přijde na 5,4 milionu korun, přičemž projekt si plně zafinancuje zoo ze svých zisků.

„Koronavirus nám nepříjemně zasáhl do našich plánů. Pokud bychom se nepotýkali s poklesem v návštěvnosti, větší část z této položky bychom zaplatili z letošních zisků. Nyní to vychází tak, že hrubou stavbu, která bude do Vánoc hotova, uhradíme z letošních financí a zbytek, tedy nákladné dokončovací práce, necháme na příští rok,“ doplnila ředitelka.

Moderní expozice

Cílem je pozvat veřejnost na novou expozici začátkem příštích letních prázdnin. Expozice se bude rozkládat na 400 metrech čtverečních. Prostorný výběh bude mít tři pevné stěny ze ztraceného bednění, upravené probarveným tvarovaným betonem. Zadní vyšší stěna výběhu bude zároveň tvořit odstínění okolních domů ze sídliště Palánek, které se zahradou sousedí.

Nejosamělejší slon světa se vydá vstříc lepšímu životu

Koktejl

Také zázemí vznikne z litého betonu, kromě dvou oddělených pelechů vyroste i skladovací zázemí pro ošetřovatele. Větrání a osvětlení budou zajišťovat stropní okna.

Expozici dělníci ohradí zděným plotem s vloženými skleněnými okny, aby měli příchozí psy téměř na dotyk. Stavební práce začnou patrně v říjnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám