Hlavní obsah

Radost v královédvorské zoo. Narodilo se mládě vážně ohroženého drila

Právo, Ludmila Žlábková

Královédvorská zoo přivítala hned dva nové vzácné přírůstky. V safari parku se narodila mláďata vzácných primátů ve skupinách lemurů kata a drilů černolících. Oba vzácné přírůstky už mohou obdivovat návštěvníci ve výbězích safari parku.

Foto: Profimedia.cz

Dril černolící v královedvorské zoo

Článek

Jubilejní desáté odchovávané mládě se narodilo 24. srpna ve skupině vážně ohrožených drilů černolících. „Matka Kumasi se o potomka stará a ošetřovatelé už zjistili, že jde o samce,“ řekla zooložka Gabriela Linhart.

Odchov drilů je velmi cenný, protože chov i mláďata jsou v zoologických zahradách neobvyklé. V České republice nejsou k vidění nikde jinde a na celém světě je chová jen sedmnáct institucí. I s nejnovějším přírůstkem čítá česká expozice čtrnáct členů.

Vzácné mládě pandy červené se má v brněnské zoo čile k světu

Koktejl

Radost zavládla i na lemuřím ostrově u vstupu do safari parku. První mládě se tu narodilo 5. července novému chovnému samci Sakovi. Také pro matku Gretu jde o prvního potomka. „Lemuři kata žijí na Madagaskaru a jsou kriticky ohrožení,“ upozornila Gabriela Linhart.

Foto: Safari Park Dvůr Králové

Vzácné mládě lemura v královédvorské zoologické zahradě.

Podle odhadu ošetřovatelů jde o samce. „Pokud se to potvrdí, zamíří do naší partnerské organizace Palmiarna Walbrzych, kde žije záložní skupina samců,“ dodává Gabriela Linhart. Rozmnožování lemurů je složité. Samice může zabřeznout pouze jediný den v roce. Do říje přicházejí na podzim a obvykle rodí v průběhu brzkého jara.

„Tentokrát bylo vše zpožděné, protože lemuří expozice prošla úpravami a lemuři neměli klid,“ vysvětlila Gabriela Linhart s tím, že lemuři jsou endemity ostrova Madagaskar, volně nežijí tedy nikde jinde na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám