Hlavní obsah

12 tipů na návštěvu pražských muzeí. Čokoláda, filmy, krimi i voskové figuríny

Novinky, Richard Sůsa

V muzeích se soustřeďují kousky historie, aby jí lidé porozuměli a mohli se z ní poučit. Naše hlavní město přináší spoustu takových míst, kde můžete nahlédnout na dějiny českého národa či Prahy samotné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Historická budova Národního muzea v Praze

Článek

1. Národní muzeum

Těžko začít někde jinde. Jako Vlastenecké muzeum bylo otevřeno v roce 1818, dnes schraňuje nejrůznější národní poklady. Nejde jen o samotné budovy u stanice metra Muzeum. Patří k němu i například Národní památník na Vítkově, České muzeum hudby na Praze 1 či Lapidárium Národního muzea na Výstavišti v Holešovicích.

Vyberte si, co zkusíte prozkoumat při vaší příští návštěvě, na muzejních webových stránkách zde.

VÝLETY Z KARANTÉNY: Prohlédněte si Prahu z kopule Národního muzea a omrkněte plejtváka myšoka

Domácí

2. Muzeum čokolády

V Celetné ulici se nachází muzeum, které vás poučí o více než dva tisíce let dlouhé historii lidského nadšení pro čokoládu. Poznejte, jakou cestu kakaové boby urazí, než se dostanou k vám do úst. Součástí návštěvy je také ochutnávka pěti skvělých druhů čokolády.

3. Muzeum voskových figurín

Muzeum Madame Tussauds patří k neopomenutelným atrakcím Londýna, ale není již nutné cestovat tak daleko. Od roku 2019 působí pobočka muzea i v pražské Celetné.

Setkejte se tu s osobnostmi české národní historie i současnosti, světovými celebritami a fiktivními postavami. Čeká tu na vás Tomáš Garrigue Masaryk, Jaromír Jágr, Freddie Mercury, Josef Švejk a mnoho dalších hvězd.

Deset tipů, kam v Praze do přírody

Cestování

4. Muzeum Smyslů

V Jindřišské ulici nebudete vědět, kde vám hlava stojí, až jednu uvidíte na talíři. Zdejší muzeum si pohrává s našimi schopnostmi vnímat okolní svět. Padesátka exponátů přiměje člověka uvažovat o důvěře ve své smysly.

5. Národní technické muzeum

Lidské pokroky na poli techniky představuje Národní technické muzeum nedaleko severního konce Letenského tunelu. Poznejte historii dopravy, jak se měřil čas a prohlédněte si televizní studio s vybavením, které využívala Česká televize. Muzeum skýtá mnohem více, seznam expozic naleznete zde.

Pivo, sklo i rekordy. Tipy na pozoruhodná česká a moravská muzea

Tipy na výlety

6. Muzeum filmových legend

Milovníci filmů si obzvlášť užijí návštěvu tohoto muzea. Nachází se v Sokolovské ulici nedaleko Balabenky. Nabízí 1800 exponátů spojených s hranými i animovanými filmy zpracovanými v různých měřítkách. Některé hrdiny zde najdete i v životní velikosti.

V Praze za zvířaty do Troji i zookoutků

Cestování

7. Filmové Muzeum Karla Zemana

Na Malé Straně si můžete připomenout dílo výtvarníka a režiséra Karla Zemana. Expozice jsou zaměřené na muže, který českou kinematografii obohatil například o Cestu do pravěku, Barona Prášila či Pana Prokouka.

8. Muzeum hlavního města Prahy

V sousedství autobusového nádraží na Florenci se rozkládá muzeum věnované Praze. Dějiny města a život jeho obyvatel dokumentuje již od roku 1881. Zjistěte, jak vypadala Praha za vlády Rudolfa II. a nad modelem vzpomínejte na již zaniklé nádraží Praha-Těšnov.

Nejvýznamnější památky hlavního města Prahy

Tipy na výlety

9. Muzeum Policie ČR

Jste milovníky kriminálních případů a detektivek? Zajímáte se o skutečné případy, které se v uplynulých letech staly na území Česka i tehdejšího Československa? Pak je návštěva muzea Policie ČR přesně pro vás. Najdete tu exponáty přímo související s opravdovými zločiny – například posmrtnou masku sériového vraha Václava Mrázka, jeden ze sudů z případu Orlických vražd nebo zařízení, kde v 50. letech vrah Hubert Pilčík zamykal do dřevěné konstrukce teprve dvanáctiletou dívku takovou způsobem, že se nemohla hnout, ani křičet. Muzeum má také stálou expozici, podíváte se na historii policie a četnictva, kriminalistické postupy nebo třeba i dopravní zařízení.

10. Muzeum iluzí

Vyzkoušejte kouzelnou židli nebo magickou místnost, která vás promění v trpaslíka nebo obra. Nechte se kouzelníkem vystřelit z děla nebo levitovat ve vzduchu. Vaše hlava se náhle ocitne na stole nebo si na vás pochutná King Kong. Slavný alchymista Edward Kelley vás kouzlem uvězní ve své středověké laboratoři a dinosaurus si vás ve svých pařátech odnese do hnízda. Přesně na to láká Muzeum iluzí v centru hlavního města, největší muzeum trikových iluzí v Praze. Odnesete si odsud nejen zážitek, ale také zábavné fotografie.

11. Muzeum pražského vodárenství

Prostory vodárny v Podolí umožňují návštěvníkům seznámit se s procesem čištění vody i způsoby, jakým se potřebné kvality dosahovalo v minulosti. Prohlédněte si sbírky vodovodního potrubí a vodoměrů. Poznejte, jak fungovaly soukromé vodovody ve 12. století.

Koupání a plavání v Praze: Tipy kam vyrazit k vodě

Tipy na výlety

12. Lego muzeum

Na Národní třídě se nachází nejrozsáhlejší soukromé muzeum exponátů z této stavebnice na světě. Najdete tu přes 3000 modelů z více než milionu kostiček. Vedle expozic věnovaných filmům jako Hvězdné války či Harry Potter se zde také nacházejí modely světových památek.

Kam na výlet v Praze? Památky, zoo, muzea i koupání

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám