Hlavní obsah

Deset tipů, kam v Praze do přírody

Novinky, Richard Sůsa

Praha nabízí mnohem víc než jen lidská obydlí a historické památky. Její obyvatelé mají celou řadu možností, kam zamířit do přírodního prostředí, aniž by hlavní město opustili.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Vápencové skály v Prokopském údolí

Článek

1. Přírodní park Prokopské a Dalejské údolí

Rozlehlá oáza mezi rostoucími sídlišti sahá od Butovic a Řeporyj až po Zlíchov. Barrandovské skály, jeskyně a bývalé lomy jsou přírodními dominantami rozlehlého parku. Vydejte se k jezírku na místo, kudy ve filmu Pelíšky nesměl projet muž s koženou brašnou.

Procházka Prokopským údolím je cestou po dně pravěkého moře

Tipy na výlety

2. Krčský (Kunratický) les

Ať už jej nazýváte jakkoliv, stojí za to se do něj podívat a na chvíli přerušit životní spěch. Můžete se zde přiblížit se přírodě v místním zookoutku s daňky a srnci. Nebo vzpomínat na historii naší země na Novém hrádku, který dal vybudovat na začátku 15. století král Václav IV. a později na něm i skonal.

3. Přírodní park Šárka–Lysolaje

Rozsáhlá oblast na severozápadě města, v níž naleznete šest chráněných území. Její osu tvoří Šárecký potok tekoucí od Divoké Šárky až po Podbabské skály, kde se vlévá do Vltavy nedaleko zříceniny Baba.

Podél jeho toku naleznete přírodní památku Zlatnice s chráněnými pozůstatky

přirozených lesostepních a vřesových společenstev. Odpočinek skýtá i koupaliště a vodní nádrž Džbán.

České národní parky jsou ztělesněním krásné přírody. Co nabízejí?

Cestování

4. Stromovka (Královská obora)

Původní loveckou oboru založil v roce 1268 král Přemysl Otakar II. Dnes ji lze označit za centrum pražské rekreace. Klidné prostory parku, rybníky a stín stromů nabízí místo k vycházkám i piknikům.

5. Obora Hvězda

Pokud to máte blíže do Liboci, k procházce, běhání či venčení zvířat využijte i oboru Hvězda. Jako místo pro pořádání honů si zdejší oblast vybral v 16. století král Ferdinand I., jeho syn zde vystavěl letohrádek ve tvaru hvězdy. Původně zde byly v tomto tvaru i vysázené stromy.

6. Ladronka

Nedaleko Hvězdy se nachází sportovně-rekreační areál Ladronka, kde si vedle výhledu na jižní části Prahy můžete užívat i sportu. Bruslaři si užijí nejdelší osvětlenou in-line dráhu v Praze (okruh měří 4,2 kilometru). Jde tu i hrát discgolf či si vyzkoušet vlastní stabilitu při slackline.

V Praze za zvířaty do Troji i zookoutků

Cestování

7. Přírodní park Draháň–Troja

Troju si každý spojuje zejména s největší zoologickou zahradou v České republice, ale zdejší přírodní park se rozkládá na mnohem větším území. Táhne se od Trojského mostu podél Vltavy až na okraj Prahy a do Dolních Chaber.

Přírodní památka Velká skála nabízí výhled do dáli a upomínku, že je tvořena buližníkem. Vznikl tu ve starohorách, kdy území se nacházelo na dně moře. V Zámcích najdete archeologický park, za doby bronzové zde bývalo osídlení. Trojská kotlina je tvořena zahradami a sady, právě zde se nachází oblíbená zoo.

8. Přírodní park Klánovice–Čihadla

S rozlohou přes 22 km² jde o největší přírodní park v hlavním městě. Nachází se tu i největší pražský rybník – Počernický rybník. Klidná táhlá oblast je skvělým místem pro odpočinkový den, který dá zapomenout na ruch velkoměsta. Zejména zastánci pěší turistiky a cyklistiky si tu přijdou na své.

12 tipů na výlety v okolí Prahy. Památky UNESCO, tanky i labyrinty

Tipy na výlety

9. Přírodní park Hostivař–Záběhlice

Obklopen zástavbou Hostivaře, Jižního Města a Horních Měcholup leží přírodní park, v němž Pražané navštěvují zejména Hostivařskou přehradu. Nabízí mnoho radovánek pro milovníky vody jako paddleboarding či lodičky a šlapadla, nachází se tu také nudistická pláž.

Jádro parku tvoří přírodní památka Meandry Botiče, který je zde splavný v asi dvoukilometrovém úseku od přehrady po záběhlický park Práče. Oblast si tak užijí i vodáci.

Nejkrásnější vodopády České republiky aneb Několik tipů na hezký výlet do přírody

Cestování

10. Přírodní park Modřanská rokle – Cholupice

U jižního okraje hlavního města se nachází oblíbená rekreační lokalita zejména pro pěší turisty a cyklisty, v okolí vede několik cyklostezek. Jedna z nich prochází jádrem rokle okolo Libušského potoka.

Reklama

Výběr článků

Načítám