Hlavní obsah

Tipy na víkend: Na hradech a zámcích potkáte Šmouly, Černou paní a strašidla

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

S posledním říjnovým víkendem se zavírá řada hradů a zámků například zámek Velké Březno, kde vás čeká zajímavé rozloučení. Můžete se vydat také na netradiční prohlídky se Šmouly na Loučeň, za Černou paní na zámek v Náchodě, za hraběnkou Esmeraldou Kotrmeldou na Sychrov, za duchy a strašidly na Bouzov nebo na zámek Raduň.

Foto: Profimedia.cz

Na hradě Bouzov se můžete vydat za strašidly v rámci kostýmovaných prohlídek. Možná tam potkáte upíry, čarodějnice, čerty a další nadpřirozené bytosti.

Článek
Praha

Svět v pohybu, lidé v pohybu

Až do neděle probíhá v ulicích Prahy festival Architecture Week Praha 2012 s podtitulem Svět v pohybu, lidé v pohybu. Zaměřuje se právě na dopravu a dopravní stavby. Expozice jsou otevřené v Letohrádku královny Anny, v Tereziánském křídle Starého královského paláce nebo v Ballingově sále Národní technické knihovny. Podrobnější program najdete zde.

Veletrh hraček

Od čtvrtka do neděle se na Výstavišti Praha - Holešovice koná Veletrh hraček a her - Itea, kde je pro návštěvníky připraven atraktivní doprovodný program. V rámci veletrhu bude také probíhat Baby Styl, Modelář a Game Expo a během této několikadenní události se návštěvníci mohou těšit na řadu zajímavých soutěží, turnajů a představení.

Na své si přijdou i náctiletí návštěvníci a fandové počítačových her. V rámci veletrhu Game expo se uskuteční doprovodný turnaj a grandfinále BenQ Grunex Challenge. Vstupné činí 150 Kč, děti do 120 cm za 20 Kč, děti do 150 cm za 50 Kč. Rodina zaplatí 300 Kč.

Středočeský kraj

Dny Středočeského kraje v Příbrami a Kutné Hoře

Hornické muzeum Příbram pořádá v neděli 28. října od 9 do 16 hodin při příležitosti státního svátku a Dne Středočeského kraje již tradiční zábavní program na hornické téma s názvem Havířské šprýmování. Ve stejný den připravilo České muzeum stříbra v Kutné Hoře symbolické vstupné za korunu a doprovodný program (celý článek).

Šmoulové ovládnou zámek Loučeň

Všichni malí i velcí se setkají na zámku Loučeň se Šmouly, prožijí s nimi několik krásných dnů. Zámkem je provede Šmoulinka, zúčastní se velké šmoulí hry a utkají se v bitvě s jejich nepřítelem Gargamelem. Program je připraven od čtvrtka 25. do neděle 28. října (celý článek).

Průhonický park přímo vybízí k podzimní procházce

Kam vyrazit na procházku? Jednou z možností v této roční době je vydat se do Průhonického parku - na podzim doslova hýří barvami. Navíc tu do 28. října hostí Návštěvnické centrum Průhonického parku (v budově Botanického ústavu Akademie věd ČR) zcela mimořádnou výstavu fotografií nejvzácnějších cévnatých rostlin naší vlasti (celý článek).

Na Křivoklátě se bude o víkendu koštovat

Velká podzimní ochutnávka regionálních produktů Křivoklátska a Rakovnicka proběhne na hradě Křivoklátě o posledním říjnovém víkendu. Akci prezentující regionální výrobky Křivoklátska a Rakovnicka, které nesou název „To pravé“, pořádá o. p. s. Rakovnicko (celý článek).

Čertovy skály slouží pro výcvik lezení už přes sto let 

Okolí metropole nám mohou leckde závidět. Někdy nevnímáme, jak je kolem Prahy krásně, co nám při autopřesunech z dálnic a silnic uniká - třeba Černolické nebo také Čertovy skály na Brdech, které jsou lákavým výletním cílem (celý článek).

Cesta za pohádkou i Ozvěny lesních rohů na zámku v Mníšku

Během podzimních prázdnin připravil zámek Mníšek pod Brdy hned dva zajímavé programy pro rodiny s dětmi. Ve čtvrtek a v pátek 25. a 26. října to bude dobrodružné putování za českými pohádkami. V sobotu a v neděli jsou zájemci zváni na prohlídky s názvem Ozvěny lesních rohů (celý článek).

U Šemíka v Neumětelích začíná výlet na Housinu

Další tip na výlet začíná v Neumětelích nedaleko Hostomic, zhruba dva kilometry od obce. Pokračovat můžete po silnici k vesnici proslulé pomníkem pověstného koně Šemíka. Památník stojí hned vedle hřbitova. Dále se můžete podívat do Želkovic a na vrchol Housiny (celý článek).

Jihočeský kraj

Pro milence i hádavé sousedy mají v Borovanech pranýř

Malebné městečko nedaleko Českých Budějovic tvoří přímo koncentrát historických památek - zámek, klášter, škapulířová kaple. Nezapomeňte ale také na pranýř v podobě sloupu na Žižkově náměstí (celý článek).

Plzeňský kraj

Zanechali v Žinkovech odkaz obři, nebo Keltové?

Jih Plzeňska ukrývá řadu tajemství, která se zatím nepodařilo rozluštit. Mezi ně bezesporu patří podivná kamenná seskupení nad obcí Žinkovy, probouzející v člověku nejrůznější představy a pocity. Místo je ideálním tipem na víkendový výlet (celý článek).

V klášteře Plasy pořádají Cestu za čarodějnou knihou

Na neděli připravili v klášteře Plasy na závěr sezóny halloweenskou akci pro děti. Malí i velcí se mohou od 17 hodin vydat na Cestu za čarodějnou knihou. S sebou si nezapomeňte svítící lampióny, bubáky a roztodivná strašidla (celý článek).

Karlovarský kraj

Za Spejblem, Hurvínkem a dalšími loutkami z depozitáře

V Muzeu Cheb si můžete prohlédnout výstavu Loutky z depozitáře. Expozice vás vtáhne do historie loutkového divadla v Čechách od 18. století až po současnost. K nejvýznamnějším exponátům výstavy patří např. vzácné kopie loutek Spejbla a Hurvínka. Nechybí ani další loutky Gustava Noska. V neposlední řadě se mohou návštěvníci seznámit i s fenoménem tzv. rodinných loutkových divadel či s tvorbou některých současných loutkářů. Muzeum je otevřeno denně od 9 do 17 hodin, kromě pondělí a úterý. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Zavírání okenic

Zámek Velké Březno ukončuje letošní sezónu atypickou prohlídkou. Zájemci budou pomáhat se zavíráním okenic zámku. Prohlídka začíná v neděli v 16 hodin. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Na zámku Sychrov potkáte v noci hraběnku Esmeraldu Kotrmeldu

Večerní prohlídky zavedou návštěvníky sychrovského zámku i k nepříjemné nájemnici. Na dožití tu bydlí Esmeralda Kotrmelda, hraběnka de Fuchtle. Pohádkové představení s názvem Hraběnka na zabití můžete s dětmi navštívit v pátek a sobotu (celý článek).

Už jste byli někdy v pohádce? Nemusíte se bát, není to tak daleko. Dokonce do pohádkové říše Vítězslavy Klimtové existuje hned několik vchodů. A pokud už budete na zámku Sychrov, můžete se právě tady podívat do podzemí pohádkové říše.

Královéhradecký kraj

Na Kuksu si hrabě Špork vytvořil meditativní oázu

Sochy dvanácti ctností a nectností barokního mistra Matyáše Bernarda Brauna zvysoka zářící do východočeské krajiny zná snad každý. Barokní areál na Kuksu, který v letech 1692–1724 nechal vystavět svérázný šlechtic František Antonín Špork, však nabízí mnohem víc (celý článek).

Prohlídky s Černou paní

Na zámku v Náchodě si připravili na sobotní večer tematicky zaměřené prohlídky zámeckých komnat. Piccolominské expozice navštíví nejen Černá paní, ale i další strašidla a jiné úkazy nadpozemského původu. Prohlídky probíhají od 18 do 19.30 hodin a je potřeba se na ně předem objednat. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Unikátní orloj vystavený v Ústí nad Orlicí

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí od 18. října do 25. listopadu zpřístupnilo pro veřejnost restaurovaný první československý astronomický orloj Františka Planičky (celý článek).

Středověký hrad Svojanov rozkvetl do krásy

Svojanov se tyčí na vysokém ostrohu nad údolím říčky Křetínky. Na hradě otevřeli zcela novou trasu zaměřenou na gotické období hradu, během níž návštěvníci sestoupí do hradního sklepení. Správa hradu se pak snaží zpestřit návštěvu zajímavým kulturním programem, a to po celý rok. Letos končí turistickou sezónu adventními prohlídkami (celý článek).

Vysočina

Festival dokumentů v Jihlavě nabídne i světové premiéry

Světové i české filmové premiéry a výjimečné hosty nabídne divákům letošní 16. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, který začal v úterý. Návštěvníci například uvidí světovou premiéru filmu Občan K. o projektu umělecké skupiny Ztohoven, jehož producentkou je Hana Třeštíková. Ta bude letos také reprezentovat Česko v novém festivalovém projektu Emerging Producers určeném nastupující generaci evropských producentů.

Filmový program nabídne českou premiéru filmu Aj Wej-wej: Bez omluvy, který se těší celosvětové pozornosti od své premiéry na festivalu v Sundance. Mezinárodní festival dokumentárních filmů se bude v Jihlavě konat do 28. října. Centrum festivalového dění bude v Oblastní galerii Vysočiny, promítat se bude v Domu kultury, kině Dukla a v divadle DIOD. Mezi novinkami bude vzpomínka na jednoho z nejvýznamnějších světových dokumentaristů Chrise Markera.

Otevírá se nová rozhledna Mařenka na Třebíčsku

Nová rozhledna na vrchu Mařenka na Třebíčsku bude otevřena od 27. října. Vyhlídková věž vysoká 31 metrů měla být podle původních plánů zpřístupněna už počátkem září, ale v tomto termínu stavbaři nestačili práce dokončit. Teď už je rozhledna hotová a za týden se bude kolaudovat, uvedla starostka Štěměch Marie Báňová.

Na vrchu Mařenka s nadmořskou výškou 711 metrů kdysi rozhledna stála, ale spadla při bouřce. Novou věž tvoří devítimetrový podstavec obložený kamenem, na něm stojí kovové schodiště doplněné dřevěnými prvky.

Jihomoravský kraj

Výstavy na Špilberku zvou k návštěvě za zvýhodněnou cenu

Muzeum města Brna připravilo pro všechny návštěvníky hradu Špilberku podzimní výhodný balíček nejúspěšnějších výstav Pařížský zlomek Dalimilovy kroniky a výstavy Ano v bílém. Za zvýhodněnou cenu lze výstavy navštívit od 24. do 28. října. Připraveny jsou také módní přehlídky svatebních šatů (celý článek).

Olomoucký kraj

Duchové a strašidla na Bouzově

Nebojíte se duchů a strašidel? Na hradě Bouzov se za nimi můžete vydat v rámci kostýmovaných prohlídek. Možná tam potkáte upíry, čarodějnice, čerty a další nadpřirozené bytosti. Na nádvoří zámku si zájemci mohou prohlédnout výstavu dýní. Dospělí zaplatí 200 Kč, děti do 15 let polovinu, děti 3 až 6 let zaplatí 50 Kč. Dopředu je nutné si zarezervovat prohlídky na telefonu 775 888 960 nebo 585 346 201. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Na Valašsku otevřeli rozhlednu Miloňová

Pokochejte se pohledem na Valašsko z nové rozhledny Miloňová nad Velkými Karlovicemi. Pro návštěvníky byla slavnostně otevřena v sobotu 20. října. Výšlap můžete spojit s procházkou valašskou krajinou, která s příchodem podzimu hraje všemi barvami, i další zábavou (celý článek).

Moravskoslezský kraj

Noc duchů a strašidel na Raduni

Zámek Raduň v Ostravském kraji bude ve dnech 27. října až 4. listopadu otevřen v mimořádném návštěvnickém režimu. Od 10 do 15 hodin zde návštěvníci mohou nahlédnout do zámeckých interiérů dekorovaných aranžemi z podzimních květů a plodin. V sobotu 27. října pak na Raduni od 17 do 23 hodin proběhne Noc duchů a strašidel. Na noční prohlídky je vhodné se telefonicky objednat. Více najdete zde.

Ostravská radnice otevře veřejnosti nepřístupné prostory

Ostravská Nová radnice se v neděli tradičně otevře veřejnosti. Zájemci se tak budou moci s průvodci podívat do běžně nepřístupných míst, jakými jsou například primátorova pracovna a místnost městské rady. Zdarma bude přístupná i vyhlídková věž.

Prohlídky reprezentativních prostor největšího radničního komplexu v zemi, který je sídlem ostravského magistrátu, se uskuteční od 13 do 18 hodin. Hasičský záchranný sbor ukáže například vozidlo, které hasiči využívají ke všem typům zásahu, a to od akutního otevírání dveří přes dopravní nehody až po požáry.

Návštěvníci si však budou moci prohlédnout také mobilní monitorovací centrum nebo obrněné kolové vozidlo. Městská policie Ostrava ukáže speciální vozidlo s mobilním kamerovým systémem a záchranářské vozidlo. Diváci uvidí i ukázku oddílu kynologie. Chybět nebude ani tým Českého červeného kříže a zájemci se mohou podívat i do emisního vozu Zdravotního ústavu, který je určen pro analýzu ovzduší v Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám