Hlavní obsah

Smetanovské dny odstartovaly

Novinky, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiadvacátý ročník Smetanovských dnů odstartoval v pondělí večer koncertem plzeňské konzervatoře. Letos dochází k zásadní změně, kdy tato tradiční akce je místo do jednoho týdne rozložena do týdnů tří.

Foto: Tomáš Hlad

Plakát akce

Článek

"Tím vejde tento svátek vážné hudby ve větší známost, ale získali jsme i větší časové rozpětí a tím také možnost snadněji získat některé umělce. Smetanovské dny jsou vlastně jediným festivalem vážné hudby, který v Plzni probíhá, současně otevírá šňůru dalších festivalů. V dubnu je to Finále, v létě Struny a jazz na ulicích, na podzim Divadlo," řekl Vladimír Líbal, vedoucí odboru kultury Magistrátu města Plzně.

Podle jeho slov se letošní vyznačuje velkou žánrovou pestrostí. Na své si přijdou nejen milovníci koncertů vážné hudby, ale uplatní se i výstavy, divadelní představení, komponované pořady i vědecké sympozium.

Líbal zároveň upozornil na to, že na organizaci Smetanovských dnů se tradičně podílí množství kulturní subjektů. Vedle Espritu je to Západočeské muzeum, Západočeská galerie, Městská knihovna, Studijní a vědecká knihovna (SVK) i konzervatoř a katedra hudební kultury Pedagogické fakulty Západočeské univerzity. Každý přispěl svým dílem.

Od loňského roku se stala součástí  také Mezinárodní smetanovská klavírní soutěž, která dříve působila v Hradci Králově a pak krátce v Brandýse nad Labem. Jedná se o bienále, takže letos se nekoná. Přesto jako připomínku na loňskou soutěž je v programu SD zařazen koncert vítězů její III. kategorie, kdy vystoupí dva japonští klavírní umělci.

Součástí Smetanovských dnů bude i regionální přehlídka dětských pěveckých sborů v Měšťanské besedě. Knihovna města Plzně je tajemná a nabídla programy se zajímavými názvy jako například Výchova dívek po česku či Magdaléna- dobrá, milá? Studijní a vědecká knihovna opět připravila vědecké sympozium, tentokrát věnované české společnosti v biedermeieru. K tomuto tématu se bude vázat i výstava v prostorách knihovny s ukázkami módy, nábytku a skla z poloviny 19. století.

"Vše bude doplněno unikátními publikacemi, například prvním vydáním Máchova Máje, ale i památníky, vějíři. K vytvoření expozice bylo vybráno 400 exponátů, z nichž 117 ve vitrínách nakonec návštěvníci výstavy také spatří," uvedla Jana Horáková ze SVK. Chybět nebude ani uvedení nově nastudované Smetanovy Prodané nevěsty, v níž v roli Mařenky vystoupí Ivana Šaková, nominovaná na Cenu Thálie.

Smetanovské dny letos vyvrcholí koncertem přední české pěvkyně Magdaleny Kožené 20. března ve Velkém sále Měšťanské besedy.

Reklama

Výběr článků

Načítám