Hlavní obsah

Středověký hrad Svojanov rozkvetl do krásy

Právo, Ludmila Žlábková

Svojanov se tyčí na vysokém ostrohu nad údolím říčky Křetínky. Nahoru vystoupáme buď půl kilometru pěšky po stezce vedoucí přímo z městyse Svojanova, nebo po asfaltové silnici, pokud necháme automobil na dolní parkovací ploše. Vyjet můžeme i nahoru, ale v tom případě zaplatíme 30 korun za parkovné.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Svojanov

Článek

„V posledních letech jsme instalovali prohlídkové trasy. Jednu, zcela novou zaměřenou na gotické období hradu, během níž návštěvníci sestoupí do hradního sklepení, mučírny nebo si prohlédnou letos obnovený dům zbrojnošů s novou expozicí o životě hradní posádky. Druhá, vedoucí hradním palácem, vede po původní trase, poprvé v historii má však podobu interiérové expozice.

Kromě gotických prostor zahrnuje také empírové patro. Zde je prohlídka zaměřena na období druhé poloviny 19. století a život na venkovském šlechtickém sídle v té době,“ přiblížil ve stručnosti svojanovské interiéry kastelán Miloš Dempír.

Po skončení výkladu mohou turisté již samostatně pokračovat v pátrání po historii Svojanova během procházky hradním areálem. Určitě by neměli vynechat výstup na hlásku nebo prohlídku hradní zahrady s růžovým sadem a bylinkovými záhony. Novinkou příštího roku bude úprava vycházkové trasy podél vnějšího hradebního okruhu. Právě sanace hradeb byla posledním velkým úkolem stavebníků, kteří hrad rekonstruovali.

Studnu našel bagr

Obnově každého památkově chráněného objektu musí předcházet archeologický průzkum. Na Svojanově je díky němu opět možné nahlédnout hlouběji a poučeněji do dějin tohoto místa a stavebního vývoje hradu.

„Na nádvoří například archeologové odkryli soustavu odpadních středověkých kanálů nebo základy vrátnice u původního vstupu do nádvoří. Vzhledem k tomu, že se nacházela v místech dnešní velké brány, máme doklad, že starší a původně i jediný vstup byl touto užší renesanční branou,“ upozornil kastelán.

Paradoxně asi největší podzemní objev ale neučinili archeologové, nýbrž stavebníci, když se jim na ploše nádvoří poblíž budovy paláce probořil stavební stroj do země. Ukázalo se, že objevili původní hradní studnu.

„O tom, že tu bývala, se vědělo. Ale nikdo nevěděl, kde přesně stávala. Rozhodli jsme se, že studnu v těchto místech obnovíme, opatřili jsme ji kovaným zábradlím a nyní je součástí exteriéru nádvoří. Také jsme na základě historických snímků v její blízkosti obnovili centrální květinový záhon,“ pokračoval Miloš Dempír.

Samozřejmě se během průzkumu našla i řada drobnějších nálezů, které byly následně odvezeny na analýzy a další zkoumání. „Jsou to například pečetní prsten z 16. až 17. století, mince, úlomky kachlů, střepy nádob a podobně. Je možné, že ty nejvýznamnější se jednou na Svojanov vrátí a budou zde prezentovány v rámci prohlídky,“ věří kastelán Dempír.

Slavnostní osvětlení

Přestože se díky obnově hrad rozjasnil, uchoval si své tajemné středověké kouzlo. Nejvíc v noci, což podtrhuje i slavnostní nasvícení, instalované loni na podzim. „Také se nám ve spolupráci s městysem Svojanov podařilo prosekat část kopce, na kterém je hrad postaven. Díky tomu se otevřely zcela nové pohledy na Svojanov,“ dodal Dempír a připomněl, že ještě před sto lety nebyly svahy pod hradem vůbec zalesněny.

Podobně jako rozkvetl sám hrad, daří se správě hradu udržet po celý rok kulturní program, který návštěvu památky zpestří. Dokonce můžeme tvrdit, že byl program dramaturgicky pročištěn.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

V létě se na Svojanově konala akce inspirovaná třicetiletou válkou.

„Snažíme se, aby jednotlivé akce měly nějaký vztah k místu a jeho dějinám. Proto se tu letos konala akce inspirovaná třicetiletou válkou, nechyběl středověký jarmark,“ uvedl Miloš Dempír a dodal plány na závěr letošního roku.

Rady na cestu

Otevírací doba:

denně 9–17 hod., v říjnu mimo pondělí.

Vstupné:

90 korun, zlevněné 55 korun (cena platí pro okruh A – zámecký i okruh B – hradní). Kombinovaný okruh 160 korun, zlevněné 90 korun. Okruh C – areál hradu bez průvodce 40 korun, zlevněné 25 korun.

Parkoviště:

u hradu 30 korun, motocykl 20 korun. 

„Turistickou sezónu tohoto roku ukončíme jako tradičně adventními prohlídkami, říká na závěr kastelán Miloš Dempír.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovácko a Baťův kanál jsou perly Moravy

Slovácko a Baťův kanál patří mezi oblíbené turistické cíle Moravy. Oceněny byly například v soutěži European Destination of Excellence (Eden) 2011 s tématem...

Výběr článků

Načítám